T-banen og trikken risikerer nedskalering som følge av strømprisen

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 22. oktober 2022 | 18:21

Uten mer strømstøtte må T-banen og trikken kutte rutetilbudet med 35–50 prosent, skriver Aftenposten. Nå vil Høyre og Venstre ha garantier på at kollektivtilbudet opprettholdes.

I følge Sporveien kan de ekstra utgiftene få en prislapp på hele 283 millioner kroner i år, og ytterligere 494 millioner kroner neste år. Strømstøtteordningen for bedrifter vil trolig kunne dekke bare 7 millioner kroner. Sporveiens utregninger baserer seg da på strømprisene i månedsskiftet august/september.

Oslo kommune og Viken fylkeskommune ber nå staten om 777 millioner kroner for å opprettholde drift på dagens tilbud. Nå advarer gruppeleder Eirik Lae Solberg om nedskaleringer.

– For T-banen betyr det å gå fra 7,5 minutters ruter til halvtimesruter. Det vil være et gigantisk tilbakeslag. En av suksessene til kollektivtransporten i Oslo har vært at de har gått hyppig, sier han til Aftenposten, og følger opp med:

Det kan ikke vi som folkevalgte akseptere.

Høye – og Venstre som frykter økte problemer med bilkjøring i form av forurensing, trengsel og kø – ber de andre partiene om støtte for at rutetilbudet opprettholdes på dagens nivå. De vil at Oslo skal garantere at de vil ta kostnaden dersom ikke kommunen får en egen strømstøtteordning.

Les også: Sannheten om norsk og nordisk effektbalanse fram mot 2030

– Jeg jobber hardt for å unngå kutt i tilbudet, som utrolig mange er avhengig av, særlig alle de som har minst å rutte med. Skal vi løse energikrisen må vi reise mer kollektivt, ikke mindre, sier byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Sirin Stav (MDG).

Byråden mener imidlertid at det blir vanskelig å kunne gi noen garantier under en periode med stor usikkerhet. Samtidig forsikrer hun om at byrådsavdelingen vil ta en vurdering så snart Sporveien og Ruter har forhandlet om hvordan strømregningen skal fordeles.

– Det er krig og energikrise i Europa. I verste fall kan vi få en situasjon hvor kraftselskapene i perioder ikke klarer å levere strøm til byen, sier Stav.

Hadeland glassverk frykter konkurs som følge av regjeringens politikk

mest lest