Tidligere NRK-journalist heier på INP, PDK og Demokratene: – Skal vi få ny politikk, må vi stemme nytt

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 2. november 2022 | 19:35

– To flunkende nye partier med to kjente frontfigurer sopte inn stemmer i det danske valget i går, skriver tidligere journalist og vaktsjef i NRK, Rainer Prang på Facebook.

Han kaller det et «Strålende valg».

Inger Støjberg var tidligere innvandringsminister for Venstre. I desember i fjor ble hun dømt i riksrett for en sak fra hennes ministertid. Deretter dannet Danmarksdemokraterne 23. juni 2022, som stormet inn i Folketinget og fikk 8,1%.

I tillegg var Lars Løkke Rasmussens nye parti, Moderaterne, en valgvinner og fikk 9,3%. Løkke lanserte partiet og presenterte navnet på Danmarks grunnlovsdag, den 5. juni i fjor.

Begge partier er helt ferske, konstaterer Prang, som deretter vender oppmerksomheten mot Norge og omtaler det spørrende som: «INSPIRASJON OG NYTENKNING I NORGE?»

– I Norge hevdes det at det er ingen vits i å stemme på partier som Industri- og Næringspartiet, Partiet De Kristne og Demokratene. Årsaken skal være at de er for små. Man må ha lov til å lure på tankegodset bak et slikt resonnement. For hvis ingen stemmer på de små og nye, da kan de vel heller aldri bli store? spør Prang og svarer selv:

– Jeg tror det er helt feil å tenke på en slik måte, for skal vi få ny politikk her i landet må vi stemme nytt.

Artikkelen fortsetter.

 

– Klimahysteri og innvandring

Prang tror de etablerte partiene, som han kaller «Stortingspartiet» ikke er i stand til å lede mot en ny kurs.

– Partiene på Stortinget har styrt oss dit vi er i dag på godt og vondt. Men det ser altså ikke ut til at det å tenke nytt rundt de mest debatterte temaene i vår tid; klimahysteri, innvandring, energiutveksling, EU og EØS, er noe «Stortingspartiet» ønsker å tenke nytt rundt, skriver han.

Les også: Bilpolitikk er viktigere enn vi tror

Prang mener man ikke kan bruke som argument mot små og nye partier at det allerede er for mang. Det er en argumentasjon som de som er redde for «konkurrenter i sin fløy, og helst ser at velgerne slutter å tenke selv,» skriver han og viser til at i Danmark stilte 12 partier til valg denne gangen, fra ytre høyre til ytre venstre.

Rainer Prang. Foto: Privat

– Det speiler et demokrati, der flere ideer og flere politiske retninger konkurrerer om folks oppmerksomhet, skriver Prang som «håper det danske valget kan være en inspirasjon til de små partiene om å fortsette kampen for en plass på Stortinget.»

– Så er det opp til oss velgerne å sørge for at de nye partiene får suksess, avslutter han posten.

– Gamle grinebitere

I kommentarfeltet til Prang er det ymse reaksjoner. Noen har lite tro på alternativene som foreløpig finnes i Norge.

– Det er dessverre mangelen på politiske talenter som preger de norske avartene av nye partier. For mange gamle grinebitere, rett og slett. Det er lov å håpe på tilvekst, nytenkning og alternativer også i Norge – men foreløpig? Lite å rope hurra for, skriver en.

– Helt annen kvalitet over Sverigedemokratene og DD enn de amatørmessige surrehuene som representerer Demokratene her til lands. Partiet vil uansett få min stemme i håp om at det finnes en «Jimmie Åkesson» et sted! skriver en annen.

Men det finnes mange som har mer tro på de «Andre».

– Nordmenn som er verdensledende i dugnad, skulle ikke dette kunne bli den viktigste? Samle seg om og stemme Demokratene og PDK? De har opprettet lokallag snart i alle kommuner, så alt ligger til rette for at vi endelig kan ta landet vårt tilbake, skriver en kvinne.

Rettferdig presentasjon

En fjerde peker på mangelen på synlighet for små partier i riksmediene

– Vi må snarest gjøre krav om at meningsmålingsaktørene presenterer tallene for ALLE registrerte rikspartier. En soleklar demokratisk forutsetning! Først da kan man vente vekst for noen av de foreløpig små.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 eller bank 1506.80.92768

Demokratene er fortsatt i kategorien «Andre»: – Blodig urettferdig

mest lest