Høyres alternative budsjett: Syv milliarder i skattelette til husholdningene

Avatar photo
Publisert 20. november 2022 | 18:14

Tirsdag skal Erna Solberg legge frem partiets alternative statsbudsjett. Deler av det har hun lekket i dag.

– I en tid hvor de fleste kostnadene for en familie øker, mener vi det er riktig å gi skattelette til husholdningene. Samlet utgjør det vel syv milliarder kroner, sier Høyre-leder Erna Solberg til VG.

Her er noen av tingene Høyre vil gjøre:

  • Høyre vil øke personfradraget for alle med 5000 kroner. Total verdi: 3,34 milliarder kroner.
  • Øke satsen i minstefradraget med ti prosentpoeng for arbeid og trygd. Total verdi: 410 millioner kroner.
  • Øke barnetrygden med 3000 kroner i året for barn 0–18 år. Total verdi: 3,3 milliarder kroner.
  • Sette av penger til landets bedrifter i tilfelle regjeringens forslag om å bytte strømstøtten til bedriftene fra nyttår med et fastpris-regime, ikke blir vellykket.
  • Lavere oljepengebruk enn i regjeringens forslag til statsbudsjett.

Frykter ikke for renten

– En vanlig familie med to voksne og to barn under 18 år ville fått 8000 kroner mer å rutte med vårt budsjettforslag, sier Solberg til VG.

På spørsmål om et slikt skattelette kan bidra til økt forbruk og økte renter, svarer Høyres 1. nestleder Henrik Asheim at det ikke er en bekymring for Høyre.

– Nei, helheten i vårt budsjettforslag reduserer oljepengebruken og statens utgifter sammenlignet med regjeringens forslag. Det er viktig for oss å holde igjen på oljepengebruken, nettopp for ikke å bidra til press på renten, sier Asheim.

Les også: Pene kvinnelige studenter fikk dårligere karakterer under pandemien

Solberg sier at Høyre ønsker å styrke kjøpekraften og trygge økonomien til de som er mest sårbare. Vi lever i en tid hvor alt blir dyrere. Høyre mener skattelette og ordninger som barnetrygden er de mest målrettede måtene å hjelpe folk på nå.

– Noen slite mest med drivstoffprisene, noen med strømmen, noen med matprisene. For de fleste kommer renten til å bli det tøffeste. Det beste svaret er å la folk beholde litt mer av det de selv tjener, sier hun.

Effektivisering skal finansiere skattelettene

På spørsmål om hvordan Høyre skal kutte i utgifter for å kunne kutte skatter og avgifter i den andre enden, så mener Solberg at effektivisering er viktig.

– Vi innfører ABE-reformen igjen, hvor det offentlige må effektiviseres i alle sektorer. Vi mener det er en god ordning for å holde kostnadene nede. Også det offentlige må spare penger, sier Solberg.

Hinter sterkt til at hun vil stille som presidentkandidat

mest lest