Trump-selskap funnet skyldig i skatte­svindel

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 7. desember 2022 | 01:20

To selskaper under The Trump Organization ble funnet skyldig i skattesvindel, i en sak anlagt av distriktsadvokaten på Manhattan.  

Trump-organisasjonen eies av tidligere USA-president Donald Trump og hans familie.

Jurien som brukte to dager fant de to selskapene Trump Corp. og Trump Payroll Corp skyldige på alle 17 tiltalepunkter – inkludert konspirasjonsanklager og forfalskning av forretningsdokumenter.

Selskapene er anklaget for å være medskyldig i en ordning for toppledere slik at de slipper å betale inntektsskatt på jobbfordeler som gratis leie av leiligheter og luksusbiler. Organisasjonen står overfor en bot på opptil 1.6 millioner dollar.

Påtalemyndigheten i New York har brukt flere år på å etterforske tidligere president Trump og hans virksomheter. Trump, som nylig kunngjorde at han stiller som presidentkandidat igjen, har sagt at saken mot hans selskap var del av en politisk motivert «heksejakt» ført mot ham av hevngjerrige demokrater.

Trump selv var ikke tiltalt, men påtalemyndigheten hevdet at han «visste nøyaktig hva som foregikk» med ordningen, selv om han og selskapets advokater har benektet det, skriver Fox News.

Saken mot selskapet ble i stor grad bygget rundt vitnesbyrd fra tidligere finanssjef Allen Weisselberg, som tidligere erkjente straffskyld for anklager om at han trikset med selskapets regnskaper og redusert egne skatter. Han vitnet i bytte mot en lovet fengselsstraff på fem måneder.

Advokatene for Trump-selskapene hevdet at Weisselberg hadde gått «rogue» og forrådt selskapets tillit. Ingen i Trump-familien eller selskapet hadde skylden, hevdet de.

Selv om han vitnet som aktoratets vitne, forsøkte Weisselberg også å ta ansvar på vitneboksen, og sa at ingen i Trump-familien visste hva han gjorde.

Piers Morgan tror Trump taper mot DeSantis

mest lest