Huitfeldt om Taliban: – Jeg er dypt bekymret

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 21. desember 2022 | 01:23

På tirsdag ble det kjent at Talibanstyret i Afghanistan utestenger kvinner fra universiteter i landet.

Afghanistans lederskap Taliban hadde allerede forbudt kvinner fra å studere en rekke fag, men setter ifølge Reuters nå helt strek for kvinnelige studenter ved universiteter.

Forbudet gjelder alle studier ved alle landets universiteter, ifølge en kunngjøring fra utdanningsdepartementet tirsdag.

– Jeg er dypt bekymret over rapporter om at Taliban planlegger å stenge kvinner ute fra universiteter. Hvis dette er sant, er det en ytterligere forverring av menneskerettighetskrisen i Afghanistan. Og vi ser nok en gang at det rammer spesielt kvinner og jenter. Det er også dårlig for økonomien. God utvikling er umulig hvis halve befolkningen holdes utenfor, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) til VG.

Les også: Åsne Seierstad ble kjent med Taliban – og vil ha mer penger til Afghanistan

Huitfeldt var også veldig skuffet over Taliban i november, da de fortsatt ikke hadde gjenåpnet jenteskolene i Afghanistan.

Norge var blant landene som har presset på den nye regjeringen om å åpne skolene, og åpningen av jenteskoler var blant de store samtaletemaene da Norge sendte et privatfly ned til Kabul for å hente Taliban-toppene til forhandlinger i Norge.

– Taliban lovet blant annet i Oslo at de skulle imøtekomme dette kravet, men det skjedde dessverre ikke. Vi er skuffet over Taliban, selv om vi ikke er overrasket, sa Huitfeldt i november.

Taliban håver inn massive mengder kontanter for «humanitær hjelp»

mest lest