Høyesterettsdommer fikk skriftlig advarsel etter angivelig metoo-sak med student

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 29. desember 2022 | 22:03

Nå blir Jens Edvin A. Skoghøy, som er nestkommanderende i Høyesterett, gransket av tilsynsutvalget for dommere.

En kvinnelig jusstudent leverte i 2020 et varsel mot Skoghøy mens han var hennes foreleser på Universitetet i Tromsø. UiT konkluderte med å gi Skoghøy en skriftlig advarsel, skriver VG.

Det er høyesterettsjustitiarius Toril Marie Øie som har bedt tilsynet granske Skoghøy etter at han gikk ut i media og anklaget sin ukrainske kone for å ha forgiftet ham slik at han ble innlagt på sykehus. Øie tar også opp varselet til den kvinnelige jusstudenten og ber utvalget vurdere om det har relevans for Skoghøys skikkethet.

Skoghøy ble utnevnt til Høyesterett i 1998, mem hadde permisjon fra 2017. I 2020 ble han på nytt oppnevnt og ble da stedfortredende høyesterettsjustitiarius, altså stedfortredende sjef.

Skoghøy mente konen, som han giftet seg med i 2020, hadde økonomiske motiver for den angivelig forgiftningen. Saken skal være under etterforskning av politiet. Konen har selv gått ut i VG og benektet at hun har gjort det Skoghøy har anklaget henne for.

Ble med hjem

Nå har VG snakket med den kvinnelige jusstudenten, som er tidlig i 20-årene.

Skoghøy var han professor i rettsvitenskap ved UiT i 2020. Han var da 64 år. Han hadde holdt to forelesninger der kvinnen var til stede.

Natt til 19. januar 2020 er kvinnen på vei for å finne seg en taxi. Hun har vært på fest, drukket mye og er full, sier hun til VG. Hun ser Skoghøy i taxikøen og går bort til ham.

– Da jeg så ham, kom jeg på et spørsmål jeg ville stille ham. Jeg tok kontakt, og vi kom i prat. Da vi var fremst i køen, fant vi ut at vi skulle fortsette praten hjemme hos ham, sier hun.

Der serveres hun mer vin.

Skoghøy bekrefter til VG at han og studenten møttes i taxikøen. Hans versjon er at hun hoppet inn i drosjen da det ble hans tur, og at han forsøkte å få henne ut av bilen uten å lykkes.

De to er uenige om hva som skjer der hjemme. Kvinnen mener det skjer seksuelle handlinger, Skoghøy avviser dette.

Kvinnen bestemmer seg noen dager senere for å sende varsel om saken. Hun går også til psykolog

– Jeg varslet til universitet fordi jeg ville at han skulle forstå at han hadde gjort noe galt, og forhåpentligvis aldri gjøre noe slikt igjen. I stedet finner han på en helt annen versjon av det som har skjedd den kvelden, sier hun.

Saken ender med en skriftlig advarsel fra universitetet til Skoghøy.

Nå er det altså blitt en sak for Høyesterett. Tilsynsutvalget skal vurdere om Skoghøy har den tilstrekkelige tillit til å bli i stillingen.

Musk: Heretter blir det lov å stille kritiske spørsmål til vitenskap på Twitter

mest lest