Her er Kristian Valens våpen

Avatar photo
Publisert 09/01/2023 | 19:02

– Jeg vil si at samlingen min har vel en verdi på en til to millioner kroner.

Mandag ankom Kristian Valen (48) Oslo tingrett med sin samboer. Den kjente komikeren er tiltalt for grov overtredelse av våpenloven, ulovlig våpenbesittelse og narkotikaovertredelse. Valen nekter straffskyld.

I 2020 fant politiet 11 skytevåpen (se toppbildet i saken) på hans adresse som ikke var plombert riktig i henhold til regelverket. Totalt krever politiet inndragelse av over 50 våpen, ifølge tiltalen.

Fra vitneboksen mandag fortalte Valen om våpensamlingen sin. Han sa blant annet at våpeninteressen startet tidlig med at farfaren hans fortalte krigshistorier. Valen fortalte også at han arvet sin første pistol fra sin farfar.

Valen har alltid hatt to fascinasjoner: klokker og våpen fra krigen.

– Jeg har alltid hatt en del plomberte våpen hjemme. Jeg kjøpte våpenkopier i Spania da jeg var 14 år for å ha hjemme, for å samle på det.

Samling verdt opptil to millioner

I retten spurte forsvarer Heiberg om en slik våpensamling koster mye penger.

– Å ja ja, jeg vil si at samlingen min har vel en verdi på en til to millioner kroner, sier Valen.

Medforsvarer Anne-Marie Bjørnås Gulichsen sier til VG etter rettsmøtet mandag at beløpet er på «rundt to millioner».

Har brukt våpen i sketsjer

Det ble vist en rekke videoer av sketsjer og musikkvideoer som Valen har laget i retten. Disse inneholdt en betydelig andel rekvisitter og våpen.

– Valen har siden 2007 hatt et fokus på bruk av rekvisitter og våpen i sin virksomhet. De er til stede i sketsjer, på sceneshow, og i TV-serier. Valen har etter det ble medieoppmerksomhet i 2007, etter han avfyrte et skudd i leiligheten sin, vært sarkastisk på egne vegne, og fokusert på «våpen-Valen» som karakter, sa forsvarer Heiberg i retten.

Les også: Helsedirektoratet mener bryggeriene er ansvarlige for kundenes ølbilder

Det ble blant annet vist en sketsj Valen laget i forbindelse med prisutdelingen Gullfisken på TV 2. Valen sier TV 2 foreslo å lage en sketsj der han tok et oppgjør med medias bilde av «Våpen-Valen».

Påtalemyndigheten sier de ser alvorlig på alle saker som omhandler våpen.

– Valen sier dette er filmrekvisitter?

– Det gjør det ikke mer lovlig, sier aktor Meeg-Bentzen.

– Absurd

Forsvarer Heiberg har tidligere uttalt at han mener Valen ikke kan holdes ansvarlig for våpnene som ikke har vært plombert i henhold til regelverket.

– Når aktor leser opp dette høres det alvorlig ut, men jeg synes det er absurd hele greia, sa Valen om tiltalen fra vitneboksen.

Mandag redegjorde Valen for sine våpensamling. Han fortalte at noen av våpnene stammer fra da han hadde våpenkort og hadde lov til å ha våpen. Da han sa fra seg våpentillatelsen i 2007 leverte han våpnene til politiet og ba dem om å plombere dem før han fikk de tilbake, sa han i retten.

De resterende våpnene har han kjøpt av kjente våpenforhandlere som ferdigplomberte rekvisitter.

«Hål i håve» å frykte en fremtidig straffbar handling

Grunnvilkår for at politiet ønsker å inndra flere av våpnene er at de mener det foreligger en nærliggende fare for for at det skal bli begått en straffbar handling.

I retten spurte forsvarer Heiberg Valen om hva han tenkte om dette.

– Hvis jeg får snakke fra «levra» med dialekt er det «hål i håve». Virker som nok et punkt politiet vil ha med for å fortsette trakassering for å rett å slett misbruke makten sin. Det er sånn jeg føler det, sa Valen.

Opplever saken som belastende

I dag er det snart tre år siden forholdene i tiltalen fant sted.

Saken skulle opprinnelig opp for tingretten i fjor sommer, men ble utsatt som følge av at politiet utvidet tiltalen til å gjelde flere våpen.

I retten fortalte Valen om hvilken påkjenning saken har hatt for ham.

Han fortalte blant annet om da han la seg inn på avrusning i 2020. Han hadde selv sendt ut en pressemelding og fortalt om en krevende periode, der alkohol hadde «blitt en følgesvenn som har tatt overhånd». I dag er han en helt annen livsstil og har ikke drukket alkohol på over to år, forteller han.

– Jeg følte jeg hadde klart å starte et nytt og bedre liv nå, så det var synd at dette skulle opp for retten igjen etter tre år. Jeg synes det er leit vi sitter her i dag, sa han.

Flere varsler mot psykiater Finn Skårderud

mest lest