Flere varsler mot psykiater Finn Skårderud

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 9. januar 2023 | 18:11

Statsforvalteren i Oslo og Viken oppretter tilsynssak etter at det har kommet flere varsler mot den kjente psykiateren Finn Skårderud (66).

Det var opplysninger som først fremkom i en roman av forfatter Hilde Rød-Larsen (48) som satte igang kritikken og som senere førte at Helsetilsynet satte igang en tilsynssak før jul. Rød-Larsen mener Finn Skårderud blandet inn sin rolle som psykiater i den seksuelle relasjonen som oppsto dem i mellom på slutten av 1990-tallet.

Hun har skrevet roman om det, men har i løpet av høsten kommet ut med at det hun beskriver er basert på virkelige hendelser.

De to traff hverandre i et selskap hos Rød-Larsens foreldre, og etter to år oppsto en seksuell relasjon. Hilde Rød-Larsens far er diplomaten og Ap-mannen Terje Rød-Larsen.

Hilde Rød-Larsen var ikke formelt Skårderuds pasient på noe tidspunkt. Psykiateren hadde gjort inntrykk på henne under middagen fordi han forsto og tolket hennes spiseforstyrrelser. Det er også Skårderuds spesialfelt og han driver en institusjon for nettopp dette.

– I et familieselskap da jeg var i begynnelsen av tyvårene, møtte jeg en betydelig eldre mann. Vi snakket sammen, og han sa at han kunne se at jeg var for tynn, og at det ikke kunne være lett for meg med de foreldrene jeg hadde, sa Hilde Rød-Larsen i et intervju med Information før lansering av boka i Danmark.

– Han fortalte at han hadde skrevet noe som han mente jeg ville gjenkjenne meg i. Det sa jeg ja til å lese, og noen dager senere sendte han det til meg.

Ett år senere, i 1999, møter hun igjen psykiateren. Men da er det hun som tar kontakt. De to tar en kaffe sammen. Han inviterer henne til å se kontoret hans.

Noen dager senere tar den profilerte psykiateren, som da var omlag 44 år, igjen kontakt.

– Han inviterte meg, helt eksplisitt, til å ha sex med han på behandlingsrommet i terapidivanen, sa hun i intervjuet som iNyheter tidligere har omtalt.

De to møtes angivelig fem ganger på psykiaterens behandlingsrom. Første gangen i 1999, siste gang i februar 2000. Hvert møte innebar en samtale, vin og «kort samleie på hans divan».

Les også: Jurist sår tvil om psykiater Finn Skårderuds «uskyld»

– Når sånne opplysninger kommer frem i det offentlige rom, så forplikter det tilsynsmyndighetene til å undersøke nærmere, sa direktør Jan Fredrik Andresen i Statens helsetilsyn til VG i desember.

– Når noen begynner å stå frem, så vet vi at hvis noen har opplevd lignende, så kan det hende at de tar kontakt med tilsynsmyndighetene, sa Andresen videre.

Dette utspillet var en av grunnen til at iNyheter valgte å identifisere Skårderud som den omtalte psykiateren. Ingen andre medier enn iNyheter har foreløpig navngitt Skårderud.

Hvordan man da mener andre pasienter eller folk som mener seg i liknende situasjoner skal ta kontakt med Statsforvalteren eller Helsetilsynet, er ukjent for iNyheter. Men mange kan ha blitt gjort gjent med navnet nettopp gjennom våre artikler.

Les også: Hevder han ikke visste at Rød-Larsen var syk (+)

Nå bekrefter Statsforvalteren at det er kommet flere varsler:

– Vi har mottatt flere henvendelser om den samme psykiateren, opplyser kommunikasjonsrådgiver Astrid Aaserud Krokeide i Statsforvalteren i en pressemelding.

Statsforvalteren åpner også tilsynssaker basert på tre andre varsler:

  • Et varsel som ble sendt inn før nyttår, og gjelder psykiaterens behandlingsmetoder.
  • Et varsel som tidligere har blitt behandlet av helsemyndighetene, og som gjelder grenseoverskridende atferd. Denne tilsynssaken blir nå gjenåpnet.
  • Et varsel som handler om psykiaterens behandlingsmetoder. Dette ble levert og behandlet i 2020. Denne tilsynssaken blir også gjenåpnet nå.

– Vi har gjennomgått opplysningene vi i desember mottok om en psykiater og finner at de gir grunnlag for videre tilsynsmessig oppfølging. Det betyr at vi har funnet grunn til å undersøke forholdene nærmere, opplyser Statsforvalteren videre ifølge VG.

Varslene skal inneholde inneholder påstander om mangelfull behandling og privatisering av relasjonen mellom pasient og behandler.

Skårderud har fåt frist til slutten av januar med å svare på spørsmål fra Statsforvalteren.

Psykiaterens advokat, Halvard Helle, bekrefter at Statsforvalteren behandlet en tilsynssak mot psykiateren for 20 år siden.

– Det er riktig at Statsforvalteren for 20 år siden behandlet en klage mot psykiateren, uten at dette den gangen førte til anmeldelse eller kritikk mot ham. For meg er det helt utenkelig at konklusjonen skulle bli en annen i dag. Det ser jeg på som helt utelukket, sier Helle til VG.

Han sier at han ikke kan gå i detalj når det gjelder sakene om behandlingsmetode, på grunn av psykiaterens taushetsplikt.

– De øvrige sakene som gjelder pasienter, som er misfornøyde med oppfølgingen, får vi sette oss ned og svare direkte til Statsforvalteren. Også her er det en sak som faktisk er behandlet og konkludert for flere år siden. Jeg ser heller ikke her noen grunn til at denne saken skulle få en annen konklusjon enn den fikk den gang, nemlig at saken ble avsluttet, sier Helle.

mest lest