Rolness: «Harry Potter»-forfatteren er utsatt for en heksejakt – norsk presse er med på bålbrenningen

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 12. januar 2023 | 03:15

Kjetil Rolness langer ut mot VG og NRK. Han mener forfatteren J.K Rowling er utsatt for en ufortjent heksejakt.

Forfatter J.K Rowling, skal ha vært i hart vær de siste årete, etter flere trans-ytringer på Twitter.

I en kommentar på Medier 24, skriver Kjetil Rolness:

«Harry Potter»-forfatteren ble stemplet som «transfob» og mistet fans som følge. «Harry Potter»-stjernene tok også avstand fra forfatterens uttalelser. J. K. Rowling har blitt utsatt for et karakterdrap, og at norske medier bidrar i det han kaller «den falske fortelling», ved å allerede framstille henne som «skyldig» uten bevis».

– Det var VG som kom med nok en artikkel som etter min mening bidrar til demoniseringen og stigmatisering av en svært kjent forfatter, uten å sjekke fakta eller hente inn andre kilder enn de kildene som tar avstand fra Rowling og som gjentar påstanden om at hun er en transfob, sier han til Nettavisen.

Rollness, viser først til en VG-artikkel, som blant annet skriver at Rowling har blitt uspiselig for mange, at flere utenlandske medier har lurt på hvor grensen hennes går, og at det ser ut som hun har omfavnet «TERF-bevegelsen».

TERF står for transekskluderende radikalfeminisme. Rowling har blitt referert til som en «TERF». Rolness mener det er et nedlatende og spydig begrep.

Forfatter Rowling skrev før jul «Happy Terfmas» på Twitter.

Rolness mener dette var åpenbart ironi, men at VG ikke formidlet dette til leserne. Han mener slik bidrar norske medier til å videreformidle «transfob»-stempelet.

– En av årsakene er latskap. Jeg tror mange vil skjønne at hvis man først skal gå inn å sjekke det her, er det en stor jobb. I denne konkrete artikkelen står det ikke at VG påstår. Det de gjør er å gjengi andre som sier at hun er det, og slik slipper man billig unna, sier Rolness, og legger til:

– Det er litt av problemet. Man viser ikke til hva Rowling har sagt, men hva andre mener om hva Rowling har sagt, legger sosiologen til.

Rolness mener «Harry Potter»-forfatteren ikke har sagt noe transfobisk.

– Den lille sjekken ser det ikke ut som VG og NRK ser noe grunn til å gjøre det og det mener jeg bryter med helt grunnleggende presseetiske regler, sier han.

Les også: Rolness om forbudet mot konverteringsterapi: – Noe av det sprøeste politiske tiltaket jeg har sett i moderne tid

Den neste artikkelen Rolness trekker fram er fra NRK «Her er årets heteste spilltitler» som har utelukket å nevne «Hogwarts Legacy» da spillanmelderen gremmes over det transfobiske korstoget J. K. Rowling kjører på Twitter.

– Man tar for gitt at det er sant at hun er «transfob» og at det hun har sagt gjør hun fortjent til en slik betegnelse, sier Rolness til Nettavisen.

Rune Håkonsen, som er NRKs prosjektleder for anmeldelser, er ikke enig i Rolness sine påstander om det som er puplisert på NRK. Han forteller at NRK har ønsket å løfte etiske etiske utfordringer i spillbransjen med en personlig inngang.

– Kritikere i NRK følger utviklingen til sine respektive fagfelt og dette spillet vil være et viktig tema når vi skal oppsummere spillåret 2023, sier Håkonsen til Nettavisen.

Rolness mener vi lever i et samfunn hvor det har blitt vanskelig å utfordre transbevegelsen.

– Den andre forklaringen som er mer interessant og urovekkende er at det har blitt en ny sannhet. Den forståelsen av kjønn som transbevegelsen har formidlet de siste fem-ti årene har nå nesten blitt umulig å sette spørsmålstegn ved uten å selv bli stemplet på samme måte som J.K Rowling. Det er en frykt for å selv bli oppfattet som en person som står på gal side av historien og en person som ikke tar hensyn til sårbare minoriteter, sier han.

Les også: Kjetil Rolness om NRKs hijab-avlysning: – Man tror knapt det man leser

Rolness mener også at Rowling har blitt møtt med en ufortjent behandlingen av offentligheten.

– Du kan risikere å få en horde av aktivister mot deg, og bli oversvømmet av hatmeldinger. J.K Rowling sier jo selv at hun har fått nok drapstrusler til å tapetsere hele huset, sier han.

Durek Verrett mener flere kongefamilier bør ta et rasisme-oppgjør: – Ingen har lyttet til meg

mest lest