Sender 1000 soldater til anti-politi demonstrasjon i USA

Avatar photo
Publisert 27/01/2023 | 18:31

Georgias republikanske guvernør Brian Kemp innførte torsdag unntakstilstand i forkant av det de frykter vil bli en voldelig anti-politi protest i byen Atlanta denne helgen.

Guvernøren har bedt om 1000 soldater fra den nasjonale garden, som han vil utstede for å forhindre videre voldsbruk etter at maskerte demonstranter kastet stein, skjøt fyrverkeri, og satte fyr på en politibil forran bygningen til APF (Atlanta Police Foundation) forrige helg.

Guvernører understreker at delstaten har respekt for folks rett til fredelige demonstrasjoner, men at de ikke vil akseptere bruk av vold hverken mot mennesker eller eiendom.

Unntakstilstanden vil utgå torsdag 9. februar, med mindre den fornyes av Brian Kemp før den tid.

Hundrevis av venstreradikale aktivister samlet seg lørdag forrige uke for å vise sin misnøye med politiet, etter at en mann ble drept i en skyteepisode med politiet. Mannen som ble drept utløste selv det første skuddet og skadet en politimann som da så seg nødt til å skyte tilbake.

Mannen som ble drept var del av en bevegelse som kaller seg selv «Stop Cop City». De har okkupert et skogområde siden juni 2022 i håp om å hindre et byggeprosjekt som skal gi politiet et nytt treningsanlegg.

Les også: Nå skal kvitteringsordning prøves ut i Oslo: – Bra om politiet må tenke seg om en ekstra gang

Demonstrasjoner mot politiet har vært hyppige i USA siden George Floyd ble drept av en politimann i 2020.

Andy Ngo, en uavhengig journalist som lenge har fulgt den venstreekstreme bevegelsen «antifa», mener at demonstrantene bryr seg lite om å værne skogområdet de påstår å bry seg om, og at demonstrasjonene kun stammer fra et hat og en forakt for politiet.

Andy Ngo skriver på Twitter at det er påfallende hvordan demonstrantene som har blitt arrestert i forbindelse med demonstrasjonene er bortskjemte og priviligerte ungdommer. Fem av de arresterte er dessuten tilreisende, og bor ikke i delstaten de demonstrerer i.

Politiet i Atlanta har delt disse bildene av seks arresterte demonstrantene:

Foto: Atlanta Police Department.

Fox News skriver at minst tre lokale bedrifter ble utsatt for hærverk forrige helg. To politibiler ble også utsatt for hærverk, hvor en av de ble satt i flammer.

Noen av de arresterte var i besittelse av eksplosiver, skriver Fox News.

Seks av de mistenkte har blitt siktet for terrorisme, etter opptøyene den første helgen.

(Saken fortsetter under bildene)

Dette bildet skal vise politibilen som ble satt fyr på. Foto: Innsender til Fox News.

Mange i USA er kritiske til rasismeanklagene som ofte rettes mot politiet i USA, nettopp fordi de mener folk kan få et uriktig inntrykk av at politiet bruker unødvendig vold mot mørkhudede mennesker fordi amerikanske politibetjenter er rasister.

Den venstreorienterte politiske kommentatoren Sam Harris har tidligere påpeket at politibetjenter i USA bruker mer dødelig vold mot hvite mennesker – både totalt, men også om du korrigerer for hvor mye kriminalitet hvite begår sammenlignet med andre etnisiteter.

– Inntrykkene som verserer i mediene og blant aktivister antyder likevel det motsatte, skriver Harris.

Videre skriver han at statistikker viser at det er mer vanlig at mørkhudede og latinske politibetjenter ender opp med å skyte mørkhudede og latinske mistenkte, enn at hvite politibetjenter gjør det.

Les også: Vil ha elfly i Norge fra neste år

De negative holdningene til politiet har også spredd seg til Norge.

Stortinget og bystyret i Oslo gikk sammen i fjor om å utarbeide en kvitteringsordning for politiet, som blant annet går ut på at politiet må oppgi en årsak for kontroll av privatpersoner.

Ordningen ble iverksatt i Oslo fra 5. desember i fjor.

SVs justispolitiker Andreas Sjalg Unneland viser til at unge med minoritetsbakgrunn blir stoppet oftere enn andre.

– Dette gir grobunn for mistillit. Jeg tenker det er bra om politiet må tenke seg om en ekstra gang før de foretar kontroller, sa han den gang.

FrP-politiker Lars-Petter Solås sa i fjor til Dagsavisen at en kvitteringsordning kan gjøre at politiet vil vegre seg for å utføre kontroller.

Han frykter det vil føre til færre ransakelser og færre beslag av kniver og våpen, og dette bare noen uker der det har vært knivangrep og annen alvorlig vold med våpen på Torshov, Tveita, Stovner, Furuset og Grønland i Oslo.

– Argumentet som ligger bak kravet om en kvitteringsordning er at Oslo-politiet er rasistisk. Det tar FrP sterk avstand fra. De politibetjentene som går på jobb hver dag for at vi skal kunne leve trygge liv i Oslo, og som gjør en samvittighetsfull og god jobb på vegne av oss alle, fortjener vår støtte. Ikke en ubegrunnet politisk farget mistanke om at de er rasistiske, sa Solås til Dagsavisen.

Eldreomsorg – de fattige – de syke – klima – bistand – Forsvaret: Det blir aldri nok penger til alt

mest lest