Nå skal kvitteringsordning prøves ut i Oslo: – Bra om politiet må tenke seg om en ekstra gang

Avatar photo
Publisert 19. september 2022 | 18:15

Ordningen skal testes i deler av Oslo fra 5. desember i år.

Stortinget og bystyret har gått sammen om å utarbeide en kvitteringsordning for politiet, som blant annet går ut på at politiet må oppgi en årsak for kontroll av privatpersoner.

SVs justispolitiker Andreas Sjalg Unneland tror dette vil styrke tilliten folk har til politiet

Han forteller til Avisa Oslo at partiet ser på prosjektet som «starten på en utrulling» både i Oslo og Norge.

Unneland viser til at unge med minoritetsbakgrunn blir stoppet oftere enn andre.

– Dette gir grobunn for mistillit. Jeg tenker det er bra om politiet må tenke seg om en ekstra gang før de foretar kontroller.

Les også: Rockstar bekrefter: Grand Theft Auto 6 har lekket

Visepolitimester i Oslo politidistrikt, Cecilie Lilaas-Skari sier til Avisa Oslo at det ikke er bestemt hvilke områder de starter i. Hvor lenge ordningen skal vare er heller ikke bestemt.

Ifølge Aftenposten kommer prosjektet til å avgrenses «et område større enn en bydel», men ikke hele politidistriktet.

Frykter flere kniver på gaten

FrP-politiker Lars-Petter Solås sier til Dagsavisen at en kvitteringsordning kan gjøre at politiet vil vegre seg for å utføre kontroller. Han frykter det vil føre til færre ransakelser og færre beslag av kniver og våpen, og dette bare noen uker der det har vært knivangrep og annen alvorlig vold med våpen på Torshov, Tveita, Stovner, Furuset og Grønland i Oslo.

– Argumentet som ligger bak kravet om en kvitteringsordning er at Oslo-politiet er rasistisk. Det tar FrP sterk avstand fra. De politibetjentene som går på jobb hver dag for at vi skal kunne leve trygge liv i Oslo, og som gjør en samvittighetsfull og god jobb på vegne av oss alle, fortjener vår støtte. Ikke en ubegrunnet politisk farget mistanke om at de er rasistiske, sier Solås til Dagsavisen.

Bystyrerepresentant Farukh Qureshi fra Arbeiderpartiet er uenig med Solås og FrP.

– FrP sier at dersom man er for en kvitteringsordning mener man implisitt at norsk politi er rasistisk. Det forundrer meg. Det er ingen som sier at norsk politi er rasistiske. Men vi må anerkjenne at noen har hatt negative opplevelser med politiet, og samtidig støtte oppunder det arbeidet politiet gjør som er bra, sier Qureshi til Dagsavisen.

Tror Putin taper gasskrigen

mest lest