Sett seg lei på måten Vestre omtaler dagligvarebransjen: – Daglig med beskyldninger

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 1. februar 2023 | 08:33

Nå har konsernsjefen i Norgesgruppen fått nok av måten Vestre omtaler dagligvarebransjen – inviterer næringsministeren til møte.

– Vi kan ikke ha en situasjon der næringsministeren nærmest daglig kommer med beskyldninger om at vi øker matprisene mer enn det er grunnlag for. Fakta er at vår lønnsomhet går ned. Vi tjener altså mindre på å selge mat nå, enn det vi gjorde for et år siden. Våre kostnader har økt betydelig den siste tiden, sier konsernsjef i Norgesgruppen Runar Hollevik til E24.

Senest mandag sa Vestre i et intervju med VG at han mener det ikke er grunn til et stort prishopp nå, og han var «forskrekket» over deler av matbransjen.

I dag, den 1. februar, er et av to vinduer i året hvor leverandører av matvarer kan heve prisene overfor dagligvarebutikkene.

Les også: Ekspert frykter det blir et urimelig prishopp

Næringsministeren er bekymret over de store prisøkninger som er varselet, og har satt ned et utvalg som skal se på hele dagligvarebransjen.

– Vi ser jo at enkelte varer har blitt vesentlig dyrere i butikken enn det de har blitt fra produsenten og produksjonen. Det kan ha naturlige forklaringer, men det er ikke sikkert. Derfor sier jeg at vi må finne ut mer om hvordan denne prisdannelsen skjer. Hvor blir pengene av?, sa Vestre til VG.

Hollevik mener at bransjen opplever seg mistenkeliggjort, og lover næringsministeren innsyn.

– Vi ønsker å spille med helt åpne kort ovenfor næringsministeren. Han skal få alle tall og opplysninger han ønsker, forutsatt at det er innenfor konkurranselovens rammer, sier Hollevik, som håper det er mulig å få til et møte raskt, sier han.

Les også: Tror det blir priskrig etter Kiwi-stunt

Hollevik sier at økte innkjøpspriser, og dyrere strøm, er hovedårsaken til økte matpriser.

Han mener Vestre også kunne benyttet andre verktøy for å bremse prisveksten, blant annet å kutte i momsen.

– Han kan for eksempel innføre tiltak som reduserer næringslivets rekordhøye strømutgifter, eller han kan redusere matmomsen. Sammen med landbruksministeren kan han også bidra til et landbruksoppgjør som ikke øker matprisene. Regjeringen har med andre ord flere muligheter til reelt sett å påvirke matprisene i positiv retning, sier Hollevik.

FN og WEF vil at du skal bytte ut kjøtt med insekter: Nå kommer det til Norge (+)

mest lest