Etterspørselen etter usensurerte Roald Dahl bøker har skutt i været

Avatar photo
Publisert 23/02/2023 | 16:44

– Etterspørselen har økt voldsomt de siste dagene, sier en markedssjef ved bokhandleren Norli.

TV 2 skriver at de har mottatt tips om at det har blitt vanskelig å få tak i Roald Dahl-bøker etter helgens nyhet om at The Roald Dahl Story Company har gjort store endringer i den engelske originalteksten.

«Feit» er blitt til «enorm» og Umpa Lumpaer er blitt «mennesker» og ikke «menn». Slik skal bøkene til Roald Dahl bli mer «tidsriktige». De har også slettet ordet «crazy» flere steder.

Nå bekrefter bokhandlene Ark og Norli overfor TV 2 at etterspørselen av de foreløpig usensurerte bøkene har økt «voldsomt».

– Etterspørselen etter Roald Dahl-bøker har økt voldsomt de siste dagene, sier markedssjef Caroline H. Heitmann i Norli til TV 2.

– Hvis man skulle målt ut ifra etterspørsel og salg i våre butikker de siste dagene, så ser det virkelig ut som mediedebattene har skapt økende interesse for Roald Dahls barnebøker, sier administrerende direktør Stein Ove Gudmundsrud i bokhandelkjeden Ark.

Det ser altså ut til at folk ikke er interessert i reviderte, sensurerte, eller politisk korrekte åndsverk.

Les også: Dødt løp mellom Giske og Støre i måling om ledervalg i Ap: – Dette er kraftig kost

Forlaget forklarer sensuren sin ved å vise til at «språk og kultur alltid er i endring» og at endringene må kalles en «oppdatering,» og ikke sensur.

Sensuren har fått mye kritikk. Forfatteren Salman Rushdie, som i fjor ble utsatt for et knivangrep, har fordømt forlaget for deres beslutning om å fjerne ord som «tjukk» og «stygg» fra Dahls bøker.

Etter å ha sett reaksjonene har Gyldendal snudd kappen etter vinden.

– Vi stiller oss kritisk til omfanget av de endringene som nå er tiltenkt det britiske markedet, sier forlagssjef for barn og ungdom i Gyldendal Litteratur, Eva Thesen, til VG.

Hun utdyper følgende:

– Vi kjenner også på en uro i forhold til den utviklingen vi ser. Det er uaktuelt å ta inn alle de endringene vi nå ser omtalt i britiske medier, sier Thesen.

Trump donerer paller med forsyninger til innbyggere etter Ohios giftige togavsporing

mest lest