Støre om riking-kritikk: – Det er brudd på samfunnskontrakten

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 22. mars 2023 | 12:00

Norske milliardærer som flytter ut av landet bryte med samfunnskontrakten, mener statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– De som reiser ut, får ta sine egne valg. Men jeg mener det er brudd på en samfunnskontrakt, sa Støre i NRK spørretimen i dag, og utdypet:

– Når du har blitt rik i Norge, og det er jeg glad for at folk kan bli ved å investere og skape verdier, så har du samtidig hatt barna dine i skole, du har hatt sykehus som er tilbudt, du kan kjøre på veier, nyte godt av forskning.

SVs nye partileder Kirsti Bergstø fikk stor oppmerksomhet da hun i sin tale til partiets landsmøte sist helg ba Kjell Inge Røkke «ryke og reise».

«Røkke ranet kysten og stakk av til Sveits, sa Bergstø.

– I stedet for å be folk ryke og reise, vil jeg be dem bli igjen for å skape og dele. Det er det som er oppgaven i Norge, sa Støre.

Regjeringen får også kritikk fra både Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Sylvi Listhaug, som mener det føres en politikk som er fiendtlig mot næringslivet.

Solberg trakk frem den midlertidige økte arbeidsgiveravgiften som bidrar med 7 milliarder kroner i årets statsbudsjett. Hun krevde svar på når regjeringen vil fjerne den, noe som Støre ikke kunne svare på.

– Vi har ikke lagt en timeplan for det, sa han i spørretimen.

Ap-ordførere ønsker ikke besøk fra partitoppene i valgkampen: – Kan få motsatt effekt

mest lest