Russland klar til å svare på Putins arrestordre

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 25/03/2023 | 09:46

Russland vil forby all aktivitet fra Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Russland.

Det sa Russlands parlamentspresident, ifølge Reuters.

I tillegg til å forby aktivitetene, sier Vyacheslav Volodin, en alliert av Putin, at «alle som støtter ICC må straffes».

Forbudet kommer etter ICCs beslutning om å utstede en arrestordre på president Vladimir Putin.

Arrestordren betyr at Putin kan bli arrestert hvis han setter sin fot i et av de 123 landene der arrestordren gjelder.

Onsdag kom tidligere president og statsminister Dmitrij Medvedev, som nå er viseformann i Russlands sikkerhetsråd, med kraftige trusler i et TV-intervju.

– Alle våre ressurser, raketter og annet, vil ramme den tyske Forbundsdagen, kanslerens kontor, og så videre, sier Medvedev til TV-kanalen 3XO.

Den tyske justisministeren Marco Buschmann har uttalt at Tyskland vil arrestere Putin umiddelbart dersom han setter sine føtter på tysk jord.

Les også: Russland truer med invasjon av Kyiv – vil «ødelegge smitten»

Ukraina har gjennomført 17 angrep mot russiske tropper de siste 24 timene.

Det opplyser Ukrainas militære i en uttalelse, ifølge Kyiv Independent.

Blant annet er seks russiske droner og et Mi-24-helikopter skutt ned.

Intense kamper fortsetter i Bakhmut i Øst-Ukraina, men den ukrainske hæren hevder å ha «stabilisere» situasjonen, ifølge øverstkommanderende for Ukrainas hær, Valery Zaluzhny.

– På grunn av den enorme innsatsen til de væpnede styrkene har vi stabilisert situasjonen, skrev han i en oppdatering på Facebook fredag kveld.

For noen uker siden så det ut som om Russland ville vinne i Bakhmut, men bildet har endret seg kontinuerlig.

Så sent som torsdag advarte ukrainerne selv om at landets væpnede styrker har en motoffensiv på gang i Bakhmut.

Medvedev sa at Russland forberedte seg på en ukrainsk motoffensiv, da Kyiv hevdet at russiske styrker «gikk tom for damp».

– De [den ukrainske siden] forbereder seg på en offensiv, alle vet det. Vår generalstab beregner dette og forbereder sine egne løsninger, sa Medvedev i et intervju med russiske medier fredag.

Han advarte videre om at Russland var klar til å bruke «absolutt ethvert våpen» dersom Ukraina forsøkte å gjenerobre Krim-halvøya som Russland annekterte i 2014.

Medvedevs siste tilsynelatende trussel om å bruke atomvåpen kom samtidig med en økende erkjennelse i Moskva om at deres styrker snart kan befinne seg på defensiven i Ukraina, ettersom deres egen vinteroffensiv ser ut til å avta, skriver The Guardian.

I et videointervju publisert på hans sosialmediekanaler på torsdag advarte Jevgenij Prigozjin, Wagner-gruppas leder, for at Ukraina planla å omringe det private militærets styrker i Bakhmut og presse frem mot Svartehavet i den delvis okkuperte Zaporizzhzhia-regionen.

Han hevdet Ukraina hadde konsentrert mer enn 80.000 soldater rundt den østukrainske byen.

Erna Solberg snakker varmt om EU: – Kjære venner, Norges plass i Europa er ved bordet

mest lest