Krise for sportsbutikkene: Har startet sykkelsalg før sesongen er i gang

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 28/03/2023 | 14:20

Noen fikk kanskje en SMS fra XXL på mandag. «TIDENES salg og sykkelsalg hos XXL» kunne man lese.

Men sykkelsalg allerede i mars? Mens snøen laver ned og skiføret kan se ut til å holde seg til 17. mai selv nær lavlandet i enkelte områder?

Ja, faktisk. Det er krise i XXL, og de må selge unna for å skaffe likvider for dekke leverandørgjeld. Varelageret er også for stort. Dermed må andre sportsbutikker også sette ned prisene.

– Det påvirker prisingen for oss alle. Vi blir tvunget ned i pris av konkurrentene, sier daglig leder i Stadion Sport, Gisle J. Daviknes til Finansavisen.

Og det er i et generelt fallende marked preget av høyere renter, mer inflasjon, svakere krone som gir høyere innkjøpspriser og usikre tider at krisen kommer. Sportsbutikkene har bestilt varer for lengst, basert på en tro om bedre tider. Nå hoper det seg opp.

Det Ferd-eide sportskonsernet Brav hadde ved utgangen av 2022 et rekordhøyt varelager. De fører varer som Swix, Ulvang og Lundhags. Og som ikke det er nok, nå kommer lavere etterspørsel hos dere kunder ute i butikkene.

– Mye av det som kom inn på lager i fjor høst ble bestilt for halvannet år siden. Det var en frykt for å gå tom for varer. Det var ingen som forutså at vi skulle gå rett inn i en ny krise med krig, høye energipriser og inflasjon, sier konsernsjef Espen Falck Engelstad i Brav.

Engelstad sitter nå å kalkulerer hva de skal bestille av nye varer.

– Jeg regner med at vi reduserer innkjøpene våre med 30 til 40 prosent, sier han.

Men de som sitter med cash og trenger sportsutstyr, kan altså glede seg over lavere priser hos «desperate» selgere.

Vebjørn Selbekk om sin kristne tro: – Ja, jeg tror på bibelen. På «hele pakka»

mest lest