Lavrov: Russland vet hva de kjemper for – russerne må frigjøres

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 29/03/2023 | 06:24

Russland gjennomfører sin spesielle militæroperasjon i Ukraina for å beskytte russere og den russisktalende befolkningen, sa den russiske utenriksminister Sergej Lavrov tirsdag.

– Russland ønsker å frigjøre disse menneskene fra enhver trussel mot deres liv, tradisjoner og familier, sa Lavrov til det russiske nyhetsbyrået Tass.

– Vi gjennomfører vår spesielle militære operasjon nettopp for disse menneskene som har blitt undertrykt i strid med alle mulige internasjonale normer og prinsipper, i strid med alle disse normene som ukrainsk uavhengighet er basert på. Ukraina nedfelte i sin uavhengighetserklæring at de ønsket å være en nøytral, alliansefri stat. Den lovet å sikre rettighetene til alle russere og russisktalende folk, så vel som andre etniske minoriteter. Det var interessert i å leve i fred, i ånden av god naboskap og harmoni med alle sine naboer. Nå har alt dette blitt kastet i luften og til nynazistene, som nå styrer showet i Kyiv, sier Lavrov.

– Og det er derfor vi vet hva vi kjemper for. Vi vet at vi ønsker å frigjøre disse menneskene fra enhver trussel de nåværende ukrainske myndighetene kan utgjøre mot deres liv, tradisjoner og familier, sier den russiske diplomaten.

– Historie og geografi ikke kan velges, det er derfor Russland ikke kan overlate disse menneskene til nazister og rasister, la han til.

Russlands president Vladimir Putin hevdet også i sin «State of the Nation»-tale at invasjonen ble lansert for å beskytte folket, sikre landets sikkerhet og eliminere trusselen som kommer fra det Putin omtaler som «det nynazistiske Kyiv-regimet».

Ukraina mottar Leopard og Challenger stridsvogner

mest lest