– Jeg vil at flest mulig arbeidsgivere skal bli oppmerksomme på denne aksjonsformen som går ut på å sende anonyme «bekymringsmeldinger».
Sonia Arisland (42) er en samfunnsengasjert tobarnsmor som har deltatt i debatten om kjønnsidentitet og transpersoner.
Hun har opplevd å bli skjelt ut i sosiale medier, og har blitt stemplet som transfob av meningsmotstandere. Hun har også blitt kalt en «trans-ekskluderende radikal feminist» (TERF).
Arisland jobber som lærer på en videregående skole i Viken fylkeskommune.
23. juli 2022 blir hun kjent med at arbeidsgiveren hennes har mottatt en bekymringsmelding på e-post. Der blir Arisland anklaget for å aktivt stigmatisere transpersoner i sosiale medier.
I bekymringsmeldingen står det:
«Arisland er en av de mest aktive i WDI, en ekstrem transfobisk hatgruppe med velkjent bånd til høyreekstreme miljøer og som har kampen for å stigmatisere og marginalisere transpersoner som eneste sak.»
– Det påstås i e-posten at elevers psykososiale miljø ville være utrygt med meg som lærer fordi jeg har skrevet kritisk på Twitter om dagens lov om endring av juridisk kjønn, forteller Arisland.
Avsender viser til oppsigelse, avskjed, ordensstraff eller skriftlig advarsel som aktuelle reaksjoner mot en lærer som «aktivt stigmatiserer» i sosiale medier.
Opplever anklagene som belastende
– Jeg har aldri vært medlem av WDI. Jeg har heller ingen bånd til ekstreme høyreradikale miljøer, sier Arisland som er medlem i Sosialistisk Venstreparti (SV).
Videre forteller hun til TV 2 at hun føler det er belastende å stadig måtte forklare at hun ikke er gal og hatefull.
– Det er ubegripelig for meg at det skal true levebrødet til folk å ytre seg om store og grunnleggende endringer i hvordan vi som samfunn forstår og forholder oss til kjønn, sier hun til TV 2.
Arisland føler at hun ble godt ivaretatt av skolen, og forteller at ledelsen stilte seg uforstående til bekymringsmeldingen. Ledelsen i Viken fylkeskommune skal ha henvist til at hun som ansatt også har ytringsfrihet.
Les også: Hjerteskjærende video: Jente (18) angrer på kjønnsskifte
Arisland forteller at hennes ytringer om transpersoner har vært saklige og konstruktive.
– Jeg har aldri sjikanert eller hetset noen, sier Arisland til TV 2.
1 Jeg ser det males med bred pensel igjen her i Twitter-gjørma. Så jeg skal ta avstand fra mangt og meget. Jeg er feminist, antirasist og sosialist på venstresiden. Jeg er også definert som «TERF» av aktivister fordi jeg har uttalt at selv-id av kjønn byr på problemer vi må løse.
— Sonia E Arisland (@SosialSonia) February 1, 2023
10 Kritikken mot selvidentifisering og forhastet medisinsk behandling for unge personer med kjønnsdysfori fra slike som meg, kommer fra at vi b.l.a. ser interessekonflikter mellom kvinners rettigheter og en ideologisk forståelse av kjønn som frakoblet kroppen i noen situasjoner.
— Sonia E Arisland (@SosialSonia) February 1, 2023
11 Mine bekymringer for utviklingen vi ser i dag kommer ikke fra hang til tradisjoner eller hat og fobi, men fra at vi må ta hensyn til flere grupper, og at en forståelse av kjønn som noe indre sjelelig er noe jeg som ateist har problemer med innføre som førende for alt og alle.
— Sonia E Arisland (@SosialSonia) February 1, 2023
15 Debattstilen med sverting og stempling har fungert effektivt altfor lenge, og mange på venstresiden tør vel knapt tenke eller si noe annet enn diktert. Diskusjon blir kvalt og ingen må stille spørsmål om kjønn uten å fullstendig sluke de nye svarene som konstateres.
— Sonia E Arisland (@SosialSonia) February 1, 2023
16 For hvem orker vel å bli hengt ut på det groveste og få e-post til arbeidsgiver om å sparke dem når det kommer fra de som skal dele de samme verdiene som en selv? De færreste har lyst til å stå i syke angrep på sin person. Det er klart konservative krefter koser seg med dette!
— Sonia E Arisland (@SosialSonia) February 1, 2023
På spørsmål om hvorfor hun velger å stå frem med sin historie, svarer Arisland:
– Jeg vil at flest mulig arbeidsgivere skal bli oppmerksomme på denne aksjonsformen som går ut på å sende anonyme «bekymringsmeldinger», i håp om at arbeidsgivere skal velge å ivareta sine ansatte i møte med slike angrep på deres ansattes ytringsfrihet.
Ikke alle har vært like heldig
Arisland forteller at hun har fulgt rettssaken til Rianne Vogels, som har saksøkt sin arbeidsgiver Papillon.
Vogels ble oppsagt fra sin stilling etter at arbeidsgiver mottok et anonymt varsel på e-post.
Avsenderen viste til at Vogels hadde ytret seg om transpersoner på Twitter. I e-posten ble Vogels anklaget for å ha latterliggjort transpersoner, og å ha assosiert transpersoner med overgrep og kriminalitet.
Se også: iNyheter podkast med Esben Esther Pirelli Benestad
Denne meldingen fra Vogels ble lagt ved som et eksempel i e-posten som fikk henne sparket:
Transition gives girls & young women unprecedented opportunities to «lean in»
✨literally one of the guys✨
✨a brand✨
✨merch✨
✨medications, surgeries just for you✨* may lead to sterility, sexual dysfunction, lifelong hormone dependency, + complications, nah not literally
— Rianne Vogels (@Rianne_Vogels) February 6, 2022
Rettssaken ble avsluttet i Hordaland tingrett torsdag 30. mars. Domsavsigelse er ventet om en liten måned.
Tvilsomme bekymringsmeldinger er utbredt
TV 2 skriver at de har vært i kontakt med 15 personer som alle bekrefter at arbeidsgiver har mottatt bekymringsmeldinger fra en anonym avsender etter at de har uttalt seg offentlig om transpersoner og kjønnsidentitet.
I e-poster til ulike arbeidsgivere blir navngitte ansatte blant annet omtalt som hatefulle, transfobe, høyreekstreme og aggressive.
De ansatte sier til TV 2 at de ikke ønsker å stå frem med navn eller bilde av hensyn til familie, forhold til arbeidsgiver, og andre belastninger knyttet til å stå frem offentlig.
Les også: Ekspert: 4 av 5 vokser av seg «kjønnsforvirrelse»
TV 2 kan likevel gjengi sitater fra personene de har vært i kontakt med. Dette er noe av det de har blitt fortalt:
– Vi ble enige om at jeg ikke skal skrive mer om temaet. Jeg har med andre ord mistet ytringsfriheten og kan ikke skrive om at kvinners sikkerhet fjernes, menn tar over kvinneidrett, skjønnhetskonkurranser, foredragsholdere, etc. Det skriver en kvinnelig akademiker.
– Jeg kjenner at jeg hyperventilerer når jeg skriver dette, for jeg hadde bestemt meg for å vente med å gå ut med min historie et par år. Det skriver en kvinnelig konsulent.
– Varslene er ganske fyldige og fremstiller meg som hatefull, transfob, og farlig, knyttet til høyreekstreme miljøer og fascistiske miljøer og som en person som må få sanksjoner eller helst bli sagt opp. Det skriver en kvinnelig professor.
HamKam sendte spiller hjem for å ha sympatisert med Andrew Tate