Vestlige sanksjoner skulle slå Putin i gulvet – men konklusjonen er nedslående

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 20. mai 2023 | 07:59

Etter nesten halvannet år med sanksjoner er Russland stort sett uskadd, ifølge økonom.

Flere av Vestens ledere hevdet at med omfattende sanksjoner ville de strupe den Russiske økonomien, mer enn noen i verden noensinne har sett.

Knapt halvannet år senere må det imidlertid sies at Vestens økonomiske knyttneve ikke har vært en fulltreffer.

EU har innført en rekke sanksjoner mot Russland, blant annet: Fryse midlene til oligarker og selskaper, inkludert president Vladimir Putin. Forbud mot eksport av produkter og teknologi som kan brukes til oljeraffinering og romfartsteknologi. Restriksjoner for innreise og restriksjoner på handel med verdipapirer.

Og snart kommer det nye. Det har G7-landene bestående av Frankrike, Tyskland, Italia, Japan, Storbritannia, USA og Canada kunngjort.

– Vi vil frata Russland teknologi, industriutstyr og tjenester fra G7 som støtter opp under krigsinnsatsen, uttaler G7 og EU i en felles uttalelse.

Hensikten er å begrense Moskvas evne til å finansiere krigen i Ukraina.

Men hvis du tar en titt på «tallene» i Russland, er resultatet ennå ikke imponerende, ifølge økonom.

– Hvis jeg ser på tallene for russisk økonomi, tror jeg ikke man kan se så mye effekt. Hvis jeg ikke visste at det var krig og at Vesten hadde innført sanksjoner, ville jeg fortsatt synes det så veldig fornuftig ut for russerne, sier Jakob Ekholdt Christensen, uavhengig økonom og tidligere sjefanalytiker i Danske Bank til dansk TV 2.

Aktivitetsforventningene i Russland tyder på at landet øker sin produksjon, og det har et stort overskudd i utenriksøkonomien.

Les også: Oligarkene som slapp unna – for viktige for EU til å bli sanksjonert

Store deler av den vestlige verden har hatt sanksjoner mot Russland siden annekteringen av Krim i 2014. Selv da begynte Russland å tilpasse seg.

I flere måneder har inflasjonen i Norge og resten av Europa vært skyhøy – blant annet drevet av krigen i Ukraina og sanksjoner.

mest lest