Putin avviser Zelenskyjs påstander: – Tapene deres kan beskrives som katastrofalt

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 14. juni 2023 | 04:47

Russlands president Vladimir Putin benektet Volodymyr Zelenskyjs påstander om tidlig suksess i Ukrainas motoffensiv.

I et TV-sendt møte med militærbloggere innrømmet Russlands president at hans styrker hadde tatt tap, men insisterte på at Ukraina hadde mistet 25% til 30% av sine utenlandsleverte militære kjøretøy, inkludert 160 stridsvogner.

Kommentarene i Moskva etterfulgte Zelenskyjs påstander om at ukrainske styrker med hell hadde gjenerobret flere landsbyer i sin nye offensiv øst i landet. Russland har ikke erkjent noen ukrainsk fremgang.

– Dette er en massiv motoffensiv, ved hjelp av strategiske reserver som var forberedt på denne oppgaven, sier Putin.

– De mistet over 160, vi mistet 54 stridsvogner, og noen av dem er gjenstand for restaurering og reparasjon, sier presidenten.

Putin hevdet at de menneskelige kostnadene for Ukraina var 10 ganger større enn de russiske i de første dagene av offensiven, som han sa hadde startet 4. juni.

 – Tapene deres nærmer seg et nivå som kan beskrives som katastrofalt, sier han.

På pressekonferanse hevdet Putin videre at Ukraina både hadde brukt amerikanske Himars-rakettutskytningssystemer for å ødelegge Kakhovka-demningen i forrige uke, og at ødeleggelsene hadde hindret Kyivs angrepsplaner i Kherson.

– Den ukrainske siden ønsket dette … Dessverre fordi denne offensiven ville ha endt veldig dårlig for de ukrainske troppene, sier Putin.

Ukrainske myndigheter har gitt Russland skylden for ødeleggelsen av demningen. De hevder at demningen ble sprengt fra innsiden av russiske styrker. Så langt er ikke det bekreftet av amerikansk, britisk eller andre etterretningstjenester. Sprengstoffeksperter har sagt at det ville være mye lettere å sprenge demningen innenfra enn ved å skyte på den på avstand.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sa til Joe Biden på et møte i Det ovale kontor tirsdag at ukrainerne «gjør fremskritt» med sin motoffensiv, noe som kan styrke deres posisjon når det er en mulighet til å nå en diplomatisk slutt på krigen med Russland.

– Støtten vi gir sammen til Ukraina gjør nå en forskjell på slagmarken mens vi snakker, sa Stoltenberg.

mest lest