Freyr-gründer har solgt hele eierskapet i det statlig støttede batteriselskapet

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 23. mai 2024 | 10:20

Den tidligere styrelederen, Torstein Dale Sjøtveit, har sikret seg et beløp på flere hundre millioner etter å ha solgt seg fullstendig ut av det statlig støttede batteriselskapet Freyr.

Det melder Finansavisen.

Den tidligere Freyr-toppen var i rampelyset da han i fjor høst solgte en betydelig mengde aksjer like før selskapet la frem en kvartalsrapport som varslet en midlertidig nedstengning av fabrikken i Mo i Rana, noe som resulterte i en dramatisk nedgang i aksjekursen.

Nå indikerer nylige regnskapstall at han kvittet seg med resten av aksjene i selskapet i slutten av fjoråret, kort tid etter, ifølge Finansavisen. Sjøtveit eide aksjene gjennom investeringsselskapet ATS, hvor han eier 26 prosent, mens resten eies av hans kone og tre barn. Freyr ble børsnotert i 2021, og Sjøtveit begynte å selge aksjer allerede året etter.

Ifølge Finansavisen viser den nylige årsrapporten til ATS for 2023 at de finansielle anleggsmidlene er oppført som null. Dette tyder på, ifølge avisen, at aksjene i Freyr sannsynligvis er blitt solgt.

Sjøtveit har således oppnådd betydelige gevinster gjennom sin involvering i Freyr-eventyret, med finansinntekter på 216 millioner kroner i 2023. Han valgte å avstå fra å kommentere informasjonen presentert av Finansavisen og ga heller ingen opplysninger om hvorvidt han fortsatt eier Freyr-aksjer.

Freyr skulle være et norsk industrieventyr

Begrunnelsen for å legge planene på is var at norske og europeiske myndigheter ikke støttet batteriindustrien på samme måte som USA gjorde med subsidiepakken Inflation Reduction Act, ofte referert til som «IRA».

Etter å ha mottatt 183 millioner kroner i støtte fra Innovasjon Norge og Enova har Freyr valgt å satse på batteriproduksjon i USA. Denne avgjørelsen har møtt kritikk fra lokalmiljøet i Mo i Rana, som hadde håpet på økonomisk vekst som følge av Freyrs investeringer.

mest lest