Politimannen på Kongsberg frifinnes på alle punkter

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 7. juli 2023 | 13:32

Aktor Marit Oliver Storeng ba om 60 dagers ubetinget fengsel for politimannen da saken gikk for Buskerud tingrett i slutten av juni.

– Maktbruken tiltalte utsatte Simensen for var omfattende, uhjemlet og kom som et resultat av en situasjon tiltalte skapte selv, sa hun i retten.

Men nå er han frifunnet på alle punkter.

Buskerud tingrett fant at tiltalte ikke gikk utover rammen av det politiloven tillater for bruk av makt. Mannen ble også frifunnet for erstatningskravene.

Forsvarer for den tiltalte politimannen, John Christian Elden, sier at hans klient er lettet over frifinnelsen.

– Det er en meget grundig dom som finner at politimannen gjorde den jobben han skulle og innenfor politilovens regler. Vi er fornøyd med avgjørelsen som frifinner ham både for straff og erstatning. Vår klient er lettet, sier han til Dagbladet.

Politimannen i 30-årene sto tiltalt for grov kroppskrenkelse og grovt uaktsomt brudd på tjenesteplikten for å ha slått Kevin Simensen (26) med knyttet neve, sprayet ham med pepperspray og slått ham i hodet og på kroppen med teleskopbatong.

Rettens flertall, bestående av fagdommeren og en av meddommerne, mener at tjenestehandlingen ikke fremstår uforsvarlig eller unødvendig. Retten la særlig vekt på at den pågrepne ikke på noe tidspunkt ga opp sin motstand mot politiet, og at politimannen ikke opplevde å få tilstrekkelig støtte av øvrige tjenestepersonene på stedet slik at han hadde svært kort tid til å vurdere de ulike handlingsalternativene. Slik retten vurderer det, opptrådte den pågrepne på en måte som gjorde at det for politimannen må ha blitt oppfattet som helt avgjørende å få kontroll på ham, for å hindre skade på seg selv eller andre, skriver advokatkontoret Elden i en pressmelding.

– Frifinnelsen er i samsvar med vår argumentasjon. Dommen er grundig og går igjennom politiets adgang og plikt til å bruke makt i vanskelige arrestasjonssituasjoner der den siktede ikke vil etterkomme politiets pålegg, sier advokat John Christian Elden og Heidi Marie Reisvang i Elden Advokatfirma.

– Vi merker oss også at retten heller ikke fant at polititjenestemannen var grovt uaktsom og derfor ble han også frifunnet for erstatningskravene, skriver de videre.

Spesialenheten for etterforskning av politisaker sier at de nå tar dommen til etterretning.

– Vi vil nå sette oss inn i rettens begrunnelse. Deretter vil vil vurdere ankespørsmålet, sier fungerende sjef Guro Glærum Kleppe i en pressemelding.

Politimannen ble tatt ut av tjeneste etter tiltalen. I retten forrige uke sa han fryktet at han kom til å miste jobben dersom han ble dømt.

– Jobben betyr utrolig mye for meg. Det er noe jeg har jobbet hardt for å få til, egentlig siden ungdomsskolen, forklarte tiltalte.

F.v. Kristian Pablo Teigen, bistandsadvokat Ida Kristine Kolstad, Kevin Winnes Simensen og bistandsadvokat Morten Kjensli i Buskerud tingrett på andredag av saken mot en politimann som er tiltalt for voldsutøvelse under tjeneste. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Politimannen nektet straffskyld for hendelsen natt til 30. oktober ved Esso-stasjonen på Kongsberg. Han sa selv i sin forklaring at han slo fordi han var redd for at de Simensen og vennene hans ville skade ham og kollegaene.

Kollegaene, en fersk politikvinne og en eldre politimann, har innrømmet å ha vært for passive under pågripelsen.

Den tiltalte politimannen var den eneste tilstede som hadde såkalt IP3-godkjenning og som er UEH-mannskap (Utrykningsenhet). 

Det kom også frem i retten at Simensen bar kampkniv og batong på seg den kvelden. Han hadde også drapstruet en vekter.

Kniv og batong som ble funnet på Kevin Winness Simensen, en av de fornærmede, legges fram som bevis under rettssaken i Buskerud tingrett på Kongsberg mot en politimann som er tiltalt for voldsutøvelse under tjeneste. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Simensen skal også ha kommet med gjentatte verbale trusler mot politiet.

Les også: Politibetjent radbrekker egen toppledelse: – Kaster ansatte «under bussen»

Det var også hard kamp i Buskerud tingrett om hvilke bevis som skulle tillates fremlagt i rettssaken. Allerede før saken startet, besluttet domstolen at det ikke ble adgang til å fremlegge informasjon om saker der de fornærmede tidligere har vært i politiets søkelys.

I sin egen forklaring til Spesialenheten hadde Simensen oppgitt at han hadde blitt pågrepet hele tre ganger av politiet forut for hendelsen på Esso-stasjonen.

Den første gangen var det åtte politifolk som pågrep fornærmede, den andre gangen 12 og den siste gangen var det 16 bevæpnede politifolk iført hjelm, skjold og med MP-5. Men dette fikk ikke forsvarsadvokat John Christian Elden fremlegge for retten, skrev Kjetil Stormark nylig i Politiforum.

Heller ikke en rapport med videoanalyse av overvåkingsvideoen fra innsatsleder Arne Guddal i Sør-Øst politidistrikt ble tillatt fremlagt under rettssaken. Guddal fikk til slutt vitne i saken.

– Jeg synes saken har vært veldig ensrettet fremstilt i media og jeg synes det er urovekkende at dokumenter har blitt lekket i saken. For meg så er det på generelt grunnlag viktig, for å forstå og belyse saken, at man ikke baserer seg på følelser, sa Guddal under rettssaken.

Han mente den tiltaltes opptreden gjenspeiler at han har mer operativ trening enn de tre kollegaene.

– Jeg ser hvordan han løfter blikket og får med seg ting og gjør tjenestehandlinger. Videoen viser for meg en operativ politimann som har kapasitet og gjør tjenestehandlinger, sa innsatslederen.

– Jeg har gjort det der mange ganger, la han til.

Nå har altså dommen falt. Politimannen er frifunnet. Aktor og Spesialenheten fikk ikke medhold.

mest lest