Økende pågang av familier som ber om mathjelp: – Gift i samfunnet vårt

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 18. juli 2023 | 02:42

Flere politikere reagerer kraftig på de økte matkøene blant landets frivillige organisasjoner.

– Matkøene vi ser nå, er absolutt krise. Det mangler ikke mat, og det mangler ikke penger, men likevel er det over 100.000 familier som står i matkø, sier stortingsrepresentant Mímir Kristjánsson i Rødt til TV 2.

Når matkøene i Norge vokser, så er vi på et veldig alvorlig sted, mener han.

I en ny rapport fra Sifo kommer det frem at at nesten to av ti husholdninger sliter med økonomien. Samtidig melder flere frivillige organisasjoner om pågang over hele landet av folk som ønsker å få utlevert gratis mat.

Kristjánsson forteller til kanalen at regjeringen bør avbryte det de har av ferie, og komme med noen strakstiltak. Han påpeker at det går ikke an å bare si at det skal fikses i statsbudsjettet om fire-fem måneder.

Frps nestleder Hans Andreas Limi sier at de økte matkøene bekrefter en utvikling man har sett over lang tid, nemlig at det er flere som ikke klarer å dekke løpende utgifter på grunn av den høye prisstigningen.

Høyre er også bekymret. Stortingsrepresentant Erlend Svardal Bøe (H) mener at regjeringen kunne tatt flere grep.

Men statssekretær Maria Schumacher Walberg (Ap) i Arbeids- og inkluderingsdepartementet forsikrer om at de økende matkøene er en av de aller viktigste oppgavene til regjeringen.

– Økende økonomiske forskjeller er gift i samfunnet vårt, så det å gjøre noe med det er av veldig høy prioritet hos regjeringen, sier hun til kanalen.

mest lest