Mehl om koranbrenning: – Kan anses som hatkriminalitet

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 27. juli 2023 | 08:37

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) tar avstand fra koranbrenning.

Men hun mener norsk lov åpner for at koranbrenning er greit i enkelte tilfeller.

– Jeg tar, på samme måte som statsministeren, sterk avstand fra koranbrenning. Koranbrenning kan i noen tilfeller anses som hatkriminalitet – dette avhenger av konteksten.

Det svarte Mehl på spørsmål fra Høyre-politiker Mahmoud Farahmand om hun anser koranbrenning som en hatkriminalitet, skriver Vårt Land.

Spørsmålet fra Farahmand ble stilt 29. juni, dagen etter en koranbrenning utenfor en moské i Stockholm.

I svaret sitt utdyper Mehl at religionskritikk går inn under ytringsfriheten, og derfor kan fremsettes straffefritt.

– Religionskritikk som kommer til uttrykk ved symboltunge handlinger, slik som brenning av koranen, vil ikke være straffbart selv om virkemiddelbruken støter og opprører.

Hun legger til at angrep mot enkeltpersoner eller trosgrupper ikke har samme grunnlovsvern og at det må vurderes om en eventuell koranbrenning sees på som kritikk av islam eller en ulovlig hatefull ytring.

Les også: Flere søknader om koranbrenning i Sverige

Da statsminister Jonas Gahr Støre holdt sin halvårlige pressekonferanse i juni, sa han at i henhold til norsk lov så er det ikke ulovlig å brenne et flagg eller å brenne en hellig tekst. Han ble da sitert på at han så på det som hatkriminalitet.

Det var Klassekampen-redaktør Bjørgulv Braanen som spurte Støre om han vil sidestille brenning av Toraen eller Koranen med brenning av Pride-flagg.

– La meg si det sånn: I forhold til norsk lov så er vel slik at ifølge ytringsfriheten er det ikke eksplisitt brudd på loven det å brenne et flagg eller en hellig tekst. Men jeg tar sterkt avstand fra det. Jeg ser på det som hatkriminalitet enten det skjer i Norge eller andre land, svarte Støre.

Støre har imidlertid i ettertid presisert at han anser det som en hatefull handling.

– Jeg ser at ordet hatkriminalitet har en viktig juridisk betydning, så derfor presiserer jeg dette nå, skrev statsministeren.

mest lest