Konfliktene fortsetter internt i INP

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 21. februar 2024 | 14:14

Fungerende leder Joar Nesse har sendt ut en epost til sentrale tillitsvalgte der han advarer mot prosessene som kjøres internt.

Den 19. januar var landsstyret i Industri- og næringspartiet samlet om ut av det kom en pressemelding som uttrykte mistillit til partileder Owe Ingemann Waltherzøe. Noe dager senere trakk han seg.

En av dem som ga dolkestøtet til Waltherzøe var 1. nestleder Joar Nesse. Nesse rykket opp som fungerende leder og har annonsert at han ønsker å stille på landsmøtet som kandidat til å ta over lederklubben fast.

Et av stridstemaene internt før Waltherzøes avgang var, i tillegg til hans lederstil, uklarhet ved og misnøye om partiets vedtekter. Altså hvordan partiet skal velge sine ledere og styres.

Waltherzøe har tidligere sagt til iNyheter at diskusjonene om vedtektene tok all tid og at det kom reaksjoner da han prøvde å avslutte diskusjonene og bevege dem over på politikk.

Les også: INPs «kuppmakere» er i ferd med å skyte seg selv i hodet

I hvilken grad dette stemmer, kan vi ikke avgjøre. Men en internt epost-korrespondanse som iNyheter har fått tilgang til tyder på at de interne konfliktene om nettopp vedtektene og hvordan partiet skal styres ikke er blitt borte med Waltherzøes avgang.

Det er innkalt til et ekstraordinært landsmøte i INP 16. mars der nye vedtekter etter planen skal vedtas. Men nå advarer Joar Nesse i en epost til en rekke tillitsvalgte, ikke minst landsstyremedlemmene og valgkomiteen om at prosessen er ute av kontroll.

Nesse referer først til det «kaso» tidligere partileder etterlot seg. Deretter skriver han: «Nå virker det igjen som om uansett hva sentralstyret prøver å sende inn til LS [Landsstyret, red. anm] så er ingenting godt nok eller feil.»

Han stiller videre spørsmål ved om landsstyredelegatene, i dette tilfellet fylkeslederne, egentlig har mandat for den måten de angivelig motarbeider sentralstyret som Nesse leder.

«Vi prøver å fremme instrukser som skal behandles i LS [landsstyret red, anm], men da kommer det tilbakemeldinger før vi eventuelt har ett LS-møte fra enkelte, som avviser helt at forslagene fra SS [sentralstyret, red. anm] skal behandles i LS. Kjører enkelte her i LS et solo løp eller er saken diskutert i fylkene? Fra flere fylkesstyrerepresentanter flere steder i lanet, får jeg tilbakemeldinger om de ikke vet hva som foregår i LS.» 

Det begynner nå å haste med å komme til enighet om hvilke vedtekter som skal legges frem, ifølge Nesse.

«Dersom LM skal behandle hver eneste instruks som skal på plass i partiet, må vi sette av en til to uker. Når 150 personer som skal debattere hver eneste instruks så vet alle at det vil ta lang tid å komme til enighet,» skriver han.

Nesse advarer også konkret om forslag som skal være kommet fra valgkomiteens leder Gulbrand Thoner om kriteriene til hvem som kan sitte som leder, nestledere og i sentralstyret.

Om dette skriver Nesse at han er både «oppgitt og skremt». Nesse mener innholdet i forslaget «bryter med vedtektene, intensjonen og grunnlaget for partiets eksistens så det holder.»

Nesse stiller i tvil om landsstyremedlemme (fylkeslederne) har mandat fra sine egne sentralstyrer i fyllkene.

«Alle representerer sitt eget fylke i LM, og da forventer jeg at dette er en felles forståelse fra eget fylke og ikke som enkeltpersoner med ett verv i LM. Dette skal gjennomgås av eget fylke, og ikke være en personlig vurdering,» skriver han.

Avslutningsvis i eposten, som er sendt søndag 18. februar, kommer Nesse med en trussel til landsstyremedlemmene.

«Jeg kommer selv til å ta kontakt med alle fylkesstyrer og delegatene til LM [Landsmøtet, red.anm] om dette dersom dere ikke gjør det selv, og oversende dette forslaget som er kommet fra Gulbrand [Gulbarnd Thoner, leder av valgkomiteen, red.anm].  Jeg kan ikke sitte rolig som fungerende partileder og se på at partiet ikke sørger for gode demokratiske prosesser som ikke er åpne og inkluderer bredt.»

Det ordinære landsmøtet der ny ledelse, sentralstyre og valgkomitee skal velges er planlagt for april/mai.

Men først skal det alstå være ekstraordinært landsmøte der nye vedtekter skal på plass. Den prosessen er det altså strid om.

Joar Nesse sier i en kommentar til iNyheter at det han referer til i eposten er at et par delegater fra landsstyret har «blankt avvist» forslaget fra sentralstyret til instruks for valgkomiteen. Nesse sier landsstyret ga sentralstyret dette mandatet i møte 08.02. Han sier videre at de «prøver å jobbe på en god og samlende måte» for å løse opp i problemer han mener «henger igjen» fra konflikten rundt tidligere leder Owe Ingemann Waltherzøe.

Han sier videre at det ordinære landsmøtet er spikret til 26-28 april.

Nesse bekrefter at han stiller seg til disposisjon som fast leder.

– Hvis partiet vil ha meg, stiller jeg, sier han.

Han er også villig til å stille selv om valgkomiteen kommer med andre forslag enn ham selv.

– Jeg kommer ikke til å stille benkeforslag på meg selv, men antar andre vil gjøre det, sier han.

Han mener partiet trenger en «god og samlende leder.»

Valgkomiteen ledes av Gulbrand Thoner. Thoner har kommet med forslag til kriterier for valgkomiteen for å finne kandidater som Nesse kritiserer i eposten, inkludert formelle krav til utdannelse i jus eller økonomi for de som skal lede partiet.

– Etter de kriteriene er ikke jeg kvalifisert, sier Nesse leende.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

mest lest