Nå selges boliger med tap

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 21. oktober 2023 | 15:58

Salget av boliger har mott en brems og flere boliger selges nå for lavere priser enn de nylig ble kjøpt for.

Under pandemien steg boligprisene de fleste steder i landet drevet av ekstremt lave renter. Men siden rentene har eksploder har folks betalingsevne og mulighet til å få lån, gått ned.

De som kom inn i boligmarkeder for første gang i løpet av de siste årene riksikere nå å ha de facto negatib egenkapital, og skal de selge, kan det komme til å skje med tap.

Antallet boliger tiul salgs i Oslo er 20-30 prosent høyere enn «normalt». Det kommer lite folk på visning. Folk som «må» selge må nedjustere prisantydning.

Finansavisen har hentet ut noen eksempler.

En leilighet på Majorstuen i Oslo ble kjøpt for 13,3 millioner i 2022. Den ligger nå ute med en ny prisantydning på 11,9 millioner. Inklidere man på omkostninger ved kjøp og salg, kan det ende opp med et tap på nesten 2 millioner. Og det er gitt at man faktisk får solgt til prisantydning.

Men også boliger kjøpt for tre år siden, i 2020, kan nå ende med tap.

Et rekkehus i Åsdalsveien på Nordstrand i Oslo ble sommeren 2020 kjøpt for 9,65 millioner kroner. I aust i år så denne leiligheten ute for 11 millioner. Prisen ble satt ned til 10,3 millioner, deretter til 9,8 millioner, før boligen ble solgt for 9,55 millioner tirsdag denne uken, skriver Finansavisen. Iberegnet dokumentavgift på rundt 250.000 kroner og anslåtte meglerutgifter på litt over 100.000, kan tapet beregnes til en halv million. Og evnt mer hvis boligen har vært pusset opp av de siste eierne.

Og det er ikke bare i Oslo at det nå selges med tap.

I Kirkenes ble en bolig solgt for 4,7 millioner i 2020 nå blir forsøkt solgt for 3,9 mill. Finansavisen har funnet en rekke andre boliger som ligger ute med prisantydninger under det de nylig ble omsatt for.

Situasjonen er aktuell landet rundt.

mest lest