Statsminister-byråkrat investerte med finanseliten

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 21. oktober 2023 | 20:46

Therese Steen, som til daglig jobber for Statsministerens kontor (SMK), har kurset regjeringen i habilitet og aksjeregler. Samtidig har hun selv investert titalls millioner i risikoaksjer sammen med finanseliten.

Steen, som er ekspedisjonssjef ved SMK, har ansvaret for utformingen og overholdelsen av retningslinjene for statsråders aksjehandel. Da den nye Støre-regjeringen tiltrådte, var det hun som ledet kurset for de kommende statsrådene angående potensielle risikoer ved aksjehandel.

– I den forbindelse gjennomgikk jeg blant annet at man kan bli inhabil som følge av egne eller nærståendes eierskap til aksjer. Jeg husker ikke hvilke ord jeg har brukt ved de ulike gjennomgangene, sa Steen til TV 2 i august.

Nå viser graving fra Dagens Næringsliv at Steen selv hadde investert betydelige beløp i risikofylte aksjer samtidig som hun underviste Jonas Gahr Støres statsråder om habilitetsbrudd.

Steen har spekulert i selskaper med høy risiko sammen med et profesjonelt investormiljø, noe hun har tjent store summer på. Steen har sett en betydelig økning i hennes personlige investeringer:

Hun skal ha tredoblet sine penger på få år.

Byråkraten har nytt godt av å være tidlig inne i selskaper som offentlige investeringsfond har kjøpt seg inn i ettertid.

Les også: Ny «skandale» i regjeringen: Huitfeldts ektemann har handlet våpenaksjer

Tjente godt sammen med venner i finansmiljøet

Therese Steen driver sine aksjeinvesteringer gjennom selskapet Investeen as. Selskapet ble startet i 2017, året før hun startet i jobben for SMK.

Selv skal hun i følge DN ha sluppet inn i en eksklusiv klubb med toppinvestorer. Blant personene hun har hatt tett kontakt med, finner vi EQT-toppen Christian Sinding, som har tjent milliarder for den svenske Wallenberg-familien. Samt med Reynir Indahl, som har tjent betydelige summer selskapet sitt Summa Equity.

– Jeg forvalter selv mine investeringer i Investeen as, sier Steen i en epost til DN.

I følge Dagens Næringsliv nyter Steen godt av kontakten med finanseliten når disse gjør sine private investeringer, der hun samtidig slipper å måtte betale kostnaden ved å investere i fondene de forvalter. Dette er kostnader andre, deriblant offentlige investeringsfond, har måttet betale.

– Jeg har gjort langsiktige investeringer i et mindre antall oppstartsselskaper som jeg er blitt introdusert til av to gode venner og av mattelæreren til datteren min. Jeg er ikke en del av det du omtaler som et «investorfellesskap», og har bare investert i selskaper jeg finner interessante, skriver hun til DN.

Som privatinvestor har Steen sluppet foran i køen i tidlige kapitalrunder, og til betydelig lavere aksjekurser enn forvalternes kunder, skriver DN.

Aksjekursene har gjerne steget betydelig innen resten av befolkningen eller investeringsfond får øyene opp for dem.

Ett eksempel på dette er da Steens selskap Investeen slapp til i et eksklusivt investeringsfellesskap som fikk by på aksjer i første emisjonsrunde for kreftforskningsselskapet Cytovation. Hun ble største aksjoner.

Staten investerte i et selskap hvor hun var hovedeier

Steen investerte 2,5 millioner kroner i Cytovation på en tid hvor aksjene 17 kroner per stykk. Aksjekursen har siden opplevd betydelig vekst.

Og i år kom de statlige investeringsfondene Investinor og klimainvesteringsfondet Nysnø inn på eiersiden. Innen da hadde kursen tidoblet seg.

Steen fikk følgelig en verdistigning på over 20 millioner kroner, bare i dette ene selskapet.

Steen har vært med i flere investeringsrunder og kjøpt flere aksjer underveis.

– Ekspedisjonssjef Therese Steen orienterte om sitt investeringsselskap da hun ble utnevnt i 2018, og har siden holdt kontoret oppdatert om sitt eierskap i tråd med våre retningslinjer, svarer kommunikasjonssjef ved SMK, Anne Kristin Hjukse.

Therese Steen har investert mer enn 14 millioner i til sammen syv oppstartsselskaper. Disse aksjene er i dag verdt et sted mellom 30 og 40 millioner kroner.

Hun vil ikke kommentere på hvordan hun har fått informasjon om det som omtales som ventureinvesteringer, altså mer ukjente oppstartsselskaper, som vanligvis bare er kjøpt opp av profesjonelle aktører.

Les også: Regjeringen Solberg ga penger til Faktisk.no: Så gikk de god for Sindre Finnes

Steen svarer kontant at hun ikke har gjort noen brudd på habilitetsrutiner.

– Jeg har vært bevisst på at investeringene ikke skal reise habilitetsutfordringer for jobben min, og har fra jeg ble ansatt på Statsministerens kontor i oktober 2018 gitt opplysninger om mine investeringer til kontoret i tråd med SMKs retningslinjer. Jeg forholder meg løpende til alminnelige krav til god saksbehandling, som for eksempel habilitetsregler, innsideregler og etiske retningslinjer for statstjenesten, skriver Steen i en epost til DN.

Får skarp kritikk

Blant de som reagerer på situasjonen, er finansmann og internettpersonligheten Sløseriombudsmannen, Are Søberg.

Han insinuerer at vi ser en ukultur med sammensveising av norsk næringsliv og politikk:

– Hold dere fast: det var Steen som holdt kurs for regjeringsmedlemmer om hvordan de skal passe på å ikke havne i trøbbel på grunn av personlige aksjehandler!, skriver han på Facebook.

Søberg oppsummerer:

– Steen var største eier i selskapet Cytovation etter å ha kjøpt aksjer for 17 kroner stk. Senere gikk staten inn med 170 skattekroner per aksje, noe som boostet Steen sin formue. Cytovation endte med et underskudd på 122 millioner kroner i fjor, skriver han.

Les også: Ble advart mot aksjehandel, kjøpte likevel

Det er ikke første gang skattepenger fra offentlige Nysnø Klimainvesteringer, som var med å investere i Cytovation hvor Steen var største eier, til å «berike folk i staten som driver business på ‘si», viser graving fra Sløseriombudsmannen.

I 2018 fant Søberg ut at den første investeringen til Nysnø gikk til Otovo AS hvor en ansatt i næringsdepartementet var største eier. Dette mulige habilitetsbruddet fikk angivelig ingen konsekvenser for Nysnø, som i ettertid fortsatt får en betydelige mengde skattepenger å videre investere.

Otovo har på sin side tapt 200 millioner kroner.

Steen-saken føyer seg inn i rekken et større andel mulige brudd på habilitetsrutiner avdekket siste tiden – både fra høyresiden og venstresiden i norsk politikk.

mest lest