Flertall i Stortinget for å forby «homoterapi»

Avatar photo
Publisert 21. november 2023 | 21:49

Venstre, Høyre og SV er kommet til enighet med Arbeiderpartiet og Senterpartiet om lovforslaget som skal forby konverteringsterapi.

Forslaget innebærer å gjøre det straffbart å prøve å få andre til å endre sin seksuelle orientering eller kjønnsidentitet gjennom blant annet medisinske, alternativmedisinske eller religiøse metoder.

Strafferammen er tre års fengsel. I grove tilfeller kan man straffes med opptil seks års fengsel.

Etter planen skal Stortingets familie- og kulturkomité avgi sin innstilling 30. november, mens lovforslaget skal stemmes over i salen 7. desember.

Forslaget har møtt mye motstand fra skeptikere som mener et slikt forbud kan omfatte ytringer som burde være lovlige.

Stavanger Aftenblad skrev i går på lederplass at det er et stort tankekors at de samme som er jublende forkjempere for denne loven later til å synes at det er uproblematisk med en annen form for «terapi», der sårbare unge blir anbefalt å starte medikamentell behandling eller til og med utføre irreversible inngrep, for å endre sitt «kjønn».

– Hva er dette, om ikke en form for «konverteringsterapi»?

– I et ytringsfrihetsperspektiv er dette svært betenkelig. Det er religionsfrihet i Norge. Det er helt lovlig å mene at homofili er imot guds ord. Er en ny straffebestemmelse veien å gå? skriver avisen.

Også advokatforeningen har kritisert forslaget.

– Konverteringsterapi som søkes av en myndig person ikke bør kriminaliseres, og en eventuell kriminalisering vil støte an mot våre menneskerettslige forpliktelser, skrev foreningen i fjor, da et lovforslag var ute på høring.

mest lest