Se Neuralinks første pasient spille sjakk med «telepati»

Avatar photo
Publisert 22. mars 2024 | 17:00

Elon Musks nevroteknologiselskap Neuralink utvikler databrikker ment for implantering i hjernen. Nå har de delt en demonstrasjonsvideo av sin første pasient.

I videoen kan man se Noland Arbaugh (29) styre en datamus kun ved hjelp av hjernen, med nok presisjon til å kunne spille sjakk.

– Takket være hjernechippen kan jeg nå spille sjakk. Det kunne jeg ikke før, sier Arbaugh, som er lam fra skuldrene og ned etter en stupeulykke.

Han forklarer at han kommanderer bevegelser med datamusen ved å «forestille seg» at den flytter på seg, og sammenligner det med telepatievnen «the force» fra sci-fi universet ‘Star Wars’.

– Det er helt vilt å se at musepekeren faktisk flytter seg dit jeg vil at den skal flytte seg, sier 29-åringen.

Da han fikk bruke hjernechippen fritt på egenhånd for første gang, satt Arbaugh oppe til klokken seks på natt og spilte Civilization 6.

Han bruker også chippen til å lese. For øyeblikket lærer han seg japansk, med hjelp av brikken.

Her kan du se en direktesending fra Neuralink 20. mars hvor Arbaugh spiller sjakk med hjernechippen:

Neuralink ble grunnlagt i 2016 av Elon Musk og et grunnleggerteam på syv forskere og ingeniører.

Siden grunnleggelsen har selskapet ansatt flere høyprofilerte nevrovitenskapsmenn fra ulike universiteter. I juli 2019 hadde det mottatt 158 ​​millioner dollar i finansiering, hvorav 100 millioner dollar var fra Elon Musk. Selskapet sysselsatte på det tidspunktet 90 ansatte.

I en kommentar på X til videoen av Noland Arbaugh, skriver Musk at selskapet på sikt ønsker å gjøre det mulig for paralyserte mennesker å bruke armer og ben igjen.

– Det vil ikke skje med det første, men i fremtiden tror vi det vil være mulig å kommunisere signaler forbi den skadede delen av ryggraden for å gjøre det mulig for folk å gå igjen og bruke armene normalt, skriver Elon Musk.

mest lest