Giske er sikker på bred støtte: – Vi kommer til å gjøre et strømvedtak

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 23. januar 2023 | 08:15

Giske varsler nå at hans lokallag Nidaros Sosialdemokratiske Forum, vil bruke sin posisjon på å fremme en strømresolusjon under landsmøtet – dersom ikke regjeringen leverer varene først.

– Vi kommer til å gjøre et strømvedtak på årsmøtet i Nidaros. Det sender vi videre til årsmøtet i Trondheim Ap, sier Giske til Dagbladet.

Lokallaget er landets største, med 3000 medlemmer ved nyttår. På  årsmøtet vil Giske og Nidaros ha rent flertall alene, med 149 av omtrent 230 delegater.

– Vi fristiller delegatene våre. Jeg er uansett sikker på bred støtte til en resolusjon som samler synspunktene til Ap-miljøet i Trondheim og Trøndelag når det gjelder strøm, sier Giske.

Giske og Nidaros kjemper for en strengere regulering av strømmarkedet.

– Jeg er ganske sikker på at hvis regjeringen ikke kommer med mer regulering av strømmarkedet innen landsmøtet, så vil landsmøtet sende en bestilling til partiet, sier Giske, og legger til:

– Men jeg er sikker på at Arbeiderpartiet ikke mener det kompensasjonsordninger og støttepakker som er oppskriften på å et mer rettferdig strømmarkedet.

Regjeringen er historisk upopulær, og sliter tungt på målingene.

Internt i partiet er det også uenighet, blant annet i spørsmål om EØS-avtalens framtidige betydning for norske strømpriser.

Les også: Giske utfordrer Støre: – Landsmøtet vil gi en marsjordre

Giske mener også vi alt bidrar med ekstremt mye energi til Europa.

– Vi fattet vedtak i Nidaros allerede i fjor vinter hvor vi krevde at det må tas kontroll over eksporten av kraft. Det kommer til å bli et sentralt krav inn mot landsmøtet i partiet i mai, sa Giske i begynnelsen på januar.

– Vi bidrar med ekstremt mye energi til Europa via gass. Vår strøm betyr lite i forhold for dem, men den er avgjørende for oss. De må banke på i Brussel og gjøre det klart at Norge ikke tåler at kraftprisen i Norge skal settes i Tyskland eller Frankrike. I tider hvor vi har overskudd av kraft, vil vi selvsagt bidra med å eksportere overskuddet, sa han.

Energikommisjonen har hemmeligstemplet samtlige møtereferater: – Jeg syns det er suspekt

mest lest