Sveits har vedtatt burkaforbud

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 23. september 2023 | 19:52

Onsdag stemte det sveitsiske parlamentets underhus for å gi endelig godkjenning til en lov som forbyr ansiktsdekkende plagg, skriver The Associated Press.

Den nye føderale loven har erstattet lokale lover i 15 sveitsiske kantoner. Fra nå av vil enhver som dekker ansiktet sitt risikere bøter på opptil 1000 sveitsiske franc.

Det tilsvarer 12 000 kroner.

Lovforslaget, som tidligere har fått støtte fra overhuset, ble fremmet av det nasjonalkonservative folkepartiet Schweizerische Volkspartei og ble vedtatt med en avstemning på 151 mot 29 stemmer.

Forslaget møtte motstand fra venstresiden.

Vedtaket kommer som følge av en folkeavstemning gjennomført i 2021, der 51,2 prosent av sveitserne stemte for et forbud mot niqab, burka og bandanaer. Sistnevnte brukes ofte for å dekke ansiktet under opptøyer, demonstrasjoner, bankran og annen kriminalitet.

Les også: Sveits: – Vi vil unngå det norske syndromet

Forbudet omfatter tildekking av nese, munn og øyne slik at ansiktstrekkene ikke er synlige og gjelder i offentlige rom og private bygninger som er åpne for publikum, med noen få unntak.

Sveits slutter seg med det til andre europeiske lands restriksjoner, deriblant Belgia, Frankrike, Bulgaria, Østerrike og i Danmark.

mest lest