Stoltenberg: Vesten må levere mer avanserte systemer – må gjøre det raskere

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 24. januar 2023 | 11:09

Vladimir Putin planlegger nye offensiver, ifølge Stoltenberg.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg holdt tirsdag samtaler sammen med Tysklands ferske forsvarsminister Boris Pistorius, hvor han var tydelig på viktigheten av flere leveranser, skriver TV 2.

Pistorius innleder pressekonferansen etter møte med å kommentere utviklingen i Ukraina og ønsket fra Ukraina om Leopard-stridsvogner.

Forsvarsministeren sier det ikke foreligger en klar uenighet når det kommer til debatten rundt stridsvognene, men at en beslutning fremdeles ikke er tatt.

Generalsekretær Stoltenberg utdyper viktigheten av å ikke undervurdere Russland.

– President Putin har bevist at han er villig til å betale en høy pris i denne urettferdige krigen, sier Stoltenberg, og legger til at Putin ikke har endret målsettingen om å overta hele Ukraina, sier Stoltenberg.

– Og han planlegger nye offensiver, legger han til.

Les også: Zelenskyj varsler umiddelbare endringer: – Det har allerede tatt beslutninger

Dette er grunnen til at Stoltenberg mener Ukraina trenger trenger nye og kraftigere våpen som Leopard 2 og avanserte Patriot-systemer:

– Ikke bare for å overleve, men for å vinne, ta tilbake territorium og gå seirende ut, som en suveren og uavhengig stat i Europa.

Han legger heller ikke skjul på ønsket om at Vesten må levere flere og mer avanserte systemer til Ukraina.

– Og vi må gjøre det raskere, sier generalsekretæren, og legger til at Tyskland spiller en viktig rolle i alliansen.

Grunnen til at Tyskland har vært tilbakeholdne med en forsendelse, er blant annet fordi Leopard-stridsvognene kan brukes mer offensivt i krigen enn det militære utstyret Ukraina har fått tidligere.

Truer med «global katastrofe»

mest lest