Zelenskyj varsler umiddelbare endringer: – Det har allerede tatt beslutninger

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 24. januar 2023 | 02:50

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj varsler umiddelbare endringer i mannskapet både i regjeringen og på regionalt nivå.

– Det har allerede tatt beslutninger, noen i dag, noen i morgen, angående tjenestemenn på ulike nivåer i departementer og andre sentrale regjeringsorganer, samt i regionene og i justissystemet, sier presidenten i sin daglige videotale mandag kveld.

Det har i den siste tiden kommet en rekke anklager om at statsansatte blant annet har tatt imot bestikkelser.

Ukraina har lenge vært preget av korrupsjon og dårlig styre og Presidenten har tidligere lovet å slå ned på korrupsjonen.

Mandag ble medlemmene i en komité i nasjonalforsamlingen enige om å stramme inn på reguleringer om offentlige anskaffelser etter at ukrainske medier meldte om at forsvarsdepartementet hadde betalt overpris for mat til soldater.

Vasyl Lozynkiy ble sparket fra posten som viseminister og pågrepet av antikorrupsjonspoliti i forbindelse med underslag knyttet til forsvarskontrakter.

Ifølge Ukrainas nasjonale antikorrupsjonsbyrå (NABU), mottok Lozynkiy 400.000 dollar for kontrakter for kjøp av utstyr og generatorer til overpris. Han skal også ha kjøpt inn egg og poteter for 2–3 ganger markedspris.

– Det er en prinsipiell NSDC-beslutning om tjenestemenn som reiser utenlands. Det gjelder alle tjenestemenn i staten og ulike andre nivåer av lokale myndigheter. Det gjelder lovhåndhevere, folkevalgte, anklagere og alle de som skal jobbe for staten og i staten. Hvis de vil hvile nå, vil de hvile utenfor embetsverket. Tjenestemenn vil ikke lenger kunne reise utenlands for ferie eller for andre ikke-statlige formål, sier Zelenskyj i sin videotale:

Lars Gule står på terror-relatert amerikansk «no-fly liste»: – At jeg står på denne lista er bare tøv

mest lest