Ti saudiarabiske dommere risikerer dødsstraff – for myke mot kvinnerettighets-aktivister

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 24. mars 2023 | 02:38

Ti dommere risikerer dødsstraff i Saudi-Arabia for å være for myke mot menneskerettighetsforkjempere og kvinnerettighetsaktivister.

Mennene har alle blitt anklaget for høyforræderi – som kan straffes med døden – etter å ha signert tilståelser som innrømmet at de hadde vært for «milde» i saker som involverer statssikkerhet, skriver Daily Mail.

En av dommerne, Abdullah bin Khaled al-Luhaidan, tillot den fremtredende kvinnerettighetsforkjemperen, Loujain al-Hathloul, å gå fri to måneder etter at hun ble dømt i desember 2020.

I en rapport fra Democracy for the Arab World Now (DAWN), som kjemper for reformer i Midtøsten, står det at kronprins Mohammed bin Salman erstatter disse dommerne med lojalister som gjennomgår en rekke rettssaker mot politiske aktivister og twitterkommentatorer.

De nyutnevnte dommerne har allerede begynt å øke straffene dramatisk.

I august i fjor fikk  en doktorgradsstudent økt sin straff fra åtte til 34 år for angivelig å ha hjulpet personer som forsøkte å «forstyrre den offentlige ro og orden» ved å retweete innleggene sine og publisere «falske rykter».

En 34 år gammel mann med en Twitter-konto som har 2700 følgere, ble arrestert mens han var på ferie i Saudi-Arabia i 2021 etter å ha oppfordret til reformer og løslatelse av aktivister i forkant av turen.

Samtidig fikk en fembarnsmor i slutten av 40-årene, økt straffen fra 13 til 45 år for å ha brukt Twitter til å «utfordre» landets ledere.

Av dommerne som er tiltalt for høyforræderi, er seks fra Den spesialiserte straffedomstolen, som brukes til å straffeforfølge «terrorsaker», og fire fra landets høyesterett.

I fjor henrettet Saudi-Arabia minst 138 personer, noe som er mer enn totalene i 2020 og 2021 til sammen.

Lurås #11 med Vebjørn Selbekk: Kristen tro, menneskets «falne natur», islam, profeten Muhammed, kjendisstatus, ytringsfrihet, drapstrusler

mest lest