Russland har fjernet bøyer som markerer grensen mot Estland

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 24. mai 2024 | 20:41

Russiske grensevakter har fjernet noen av bøyene som Estland hadde plassert i Narva-elven for å markere grensen mellom de to landene og lette navigasjonen.

Ifølge BBC-rapporter ble Russlands handlinger fordømt av både Tallinn og EU.

Ifølge esterne startet russerne å fjerne 24 av de 50 flytebøyene fra elven rundt kl. 03.00 torsdag morgen. Bøyene er satt der for å hindre at skip ikke kom inn i fremmed farvann.

«Dette russiske utspillet, som ble gjort i nattens mulm og mørke, føyer seg godt inn i et bredere mønster av russisk provokasjonsatferd, også ved grensene til nabolandene, senest overfor Litauen og Finland», kommenterte det estiske utenriksdepartementet situasjonen på X.

I tillegg har departementet innkalt den russiske chargé d’affaires, ifølge statskanalen err.ee i Estland. Departementet krever også at de bøyene umiddelbart returneres til sitt opprinnelige sted, og sier at Russland må forklare seg.

Spenningen ved den estisk-russiske grensen økte etter Russlands invasjon av Ukraina i februar 2022. Den estiske grensekontrollen sa at Moskva ikke hadde gått med på å installere bøyer på grensen over Narva-elven, og satte spørsmålstegn ved den planlagte plasseringen av omtrent halvparten av de 250 bøyene.

Statsminister Kaja Kallas sa at hun prøvde å klargjøre situasjonen med Russland. Ifølge Kallas ser det ut som at dette er en del av Moskvas forsøk på å «bruke grenserelaterte virkemidler for å skape frykt».

Her er elven Narva som er grenseelv mellom Estland t.v. og Russland t,h. Foto: Jim Heintz / AP / NTB

Slettet forslag om å justere grensen mot Finland og Litauen

På onsdag publiserte det russiske forsvarsdepartementet et forslag på sine offisielle nettsider om å endre den maritime grensen mot Litauen og Finland. Forslaget gjaldt spesielt Kaliningrad-regionen, som grenser til Polen og Litauen og har tilgang til Østersjøen, samt de russiske øyene utenfor den østlige delen av Finskebukta.

NATO-medlemmene, inkludert Estland, er bekymret for dette. Kort tid etter fjernet departementet forslaget fra nettstedet.

mest lest