Spøker ikke: MDG-Hansson vil ha båndtvang for katter

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 24. november 2023 | 18:17

De som så overskriften på NRK idag, tenkte kanskje det var en spøk.

Men MDGs stortingsrepresentant Rasmus Hansson mener det: «Vi må få båndtvang for katter. Det er best for deg, katt og fugl,» skriver han på NRK Ytring fredag.

Han hevder kattene dreper for mye småfug. Og skal regjeringen oppfylle sine avtaler i utlandet om å verne 30 prosent natur innen 2030, og reparere 30 prosent til, må det ekstreme tiltal til, mener Hansson.

Han viser til at den norske småfuglbestander er på vei nedover. Stadig flere havner på rødlista. De blir sårbare eller direkte truet, skriver han og minner om klimaendringene.

«Kanskje det var greit at norske katter gikk løse og drepte hva de ville i 1970, da naturen var mer på stell.» Men ikke nå lenger, er budskapet.

«Nye rapporter forsterker kunnskapen om hva det koster norsk natur at trekvart million tamkatter går løse og dreper 7 millioner fugl av kjente og kjære arter. Totalt unødvendig,» mener Hansson og hyller fuglene for «den norske vårsangen, og det milde bakgrunnskvitteret ellers i året. Mange er vakre og fargesprakende. De gjør kule ting når du følger dem med blikket.»

Å bevare fuglene er enkelt, mener Hansson: Alle katter må være i bånd, slik det er med hundene.

At det nå blir «ramaskrik av å be om båndtvang på katter», tilskriver MDGeren til vane: Fordi vi ikke pleier å ha katter i bånd.

«Er da båndtvang på katt et unødvendig krav? Reguleringsmani? Umulig? En provokasjon? Katten er jo så selvstendig. Den har gått sine egne veier siden tidenes morgen. Katter vil sikkert gjerne fortsette med det hvis de får stemmerett.»

Hansson hevder han har hatt katt selv. Og nå har han hund. Han hevder ut uttale seg fra et faglig ståsted:

«Hvis noen påstår at det er verre for en katt å gå i bånd enn for en hund, må jeg på faglig grunnlag slå fast at, sorry, det er sprøyt. Venn katten til å gå i bånd fra den er unge, slipp den og la den leke under kontroll,» skriver han.

Han ser for seg at den nye loven skal gjelde fra 2023. Alle katter født deretter, skal læres opp til å gå i bånd

«De [fuglene] har et høyst rimelig krav på å slippe å bli drept bare fordi vi ikke gidder passe våre egne katter,» avslutter Hansson.

mest lest