Statsforvalteren om vold på Østlands-skoler: – Enkeltelever kontrollerer hele klasser og trinn

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 25. april 2023 | 09:38

I flere byer er meldingene de samme, volden i skolene øker. Det gjelder blant annet Bergen, Drammen og Oslo. 

Nå er også Statsforvalteren på banen. Elever og foreldre har mulighet til å klage direkte til Statsforvalteren om de mener skolemiljø, vold og mobbing ikke tas på alvor av skoler og kommuner. Det er kapittel 9A i Opplæringsloven som gir adgang til dette.

Aldri før har så mange barn i Oslo og Viken klaget på utrygt skolemiljø og mobbing.

– En eksplosiv økning, sier seksjonssjef Kjersti Botnan Larsen hos Statsforvaltere i Oslo og Viken.

I hele fjor mottok Statsforvalteren i Oslo og Viken melding fra 570 barn som klaget på krenkelser, mobbing eller dårlig skolemiljø.Nå regner Statsforvalteren med at det samme antallet vil være passert allerede ved utgangen av juni, skriver Dagsavisen.

– Flere og flere av sakene vi får inn dreier seg om klager knyttet til utrygge klasse- og skolemiljø. Oftere og oftere ser vi at elever skaper frykt i en hel klasse eller på et trinn gjennom utestenging, utagering, vold og trusler. Man kan nesten si at enkeltelever kontrollerer hele klasser og trinn, fortsetter Larsen som jobber barnehage- og utdanningsavdelingen hos Statsforvalteren.

Les også: Oslo-elever bankes opp på skoleveien: – Jeg vet de har kniver

Les også: Professor om vold på skolen: – Det er barnemishandling

Larsen regner med at de vil motta over 1.000 klager dette året.

– Vi ser rett og slett en eksplosiv økning i antall barn og foreldre som melder fra til oss. Dette er ikke bagatellmessige forhold. Mange saker er veldig alvorlige og dreier seg om langvarig mobbing og utestenging, vold, trusler og vedvarende dårlig klassemiljø. Noen opplever også å bli krenket av læreren sin, sier Larsen.

De vet ikke om det skyldes endret atferd og mer vold og mobbing, eller om klagretten er blitt mer kjent. En hypotese går på skolestengningen under pandemien har «påvirket elevenes sosiale kompetanse negativt».

Nå ser Statsforvalteren at stadig flere vegrer seg for å gå på skolen.

– Vi ser at flere og flere barn vegrer seg for å gå på skolen. Det er mange saker med skolefravær i. Selv om grunnene kan være sammensatt, er det mange saker der fraværet skyldes et utrygt skolemiljø. Dette er alvorlig. Vi ser elever som rett og slett ikke tør eller klarer å være til stede i klassen sin på flere uker eller måneder, bekrefter seksjonssjefen.

Les også: Elevvold i skolen: Et tabu i det politisk korrekte Norge

Mandag ble det også klart at søkertallene til lærerutdanningene i Norge har e kraftig nedgang med 21,8 prosent fra 2022. Nedgangen rammer både grunnskolelærer- og lektorutdanningene. Ved NTNU er nedgangen på 17,1 prosent.

– Det er svært bekymringsfullt at vi har en kraftig nedgang av søkere til lærerutdanningene, sier NTNUs prorektor for utdanning Marit Reitan til NRK.

– Dette var det vi var redde for, og tallene bekrefter at nedgangen er stor både i distriktene og i de større studiebyene. Vår innsats for å rekruttere, utdanne og beholde lærere må forsterkes, sier Lise Selnes, Arbeiderpartiets talsperson for høyere utdanning.

Det er ikke kjent om arbeidsmiljøet og de negative oppslagene har noe å si for opptaket. De unge som nå søker har i tillegg nylig erfaring som elever selv. Spørsmålet er om deres egne erfaringer med vold og mobbing bidrar til redusert interesse for å søke seg inn i læreryrket.

Hikikomori-fenomenet sprer seg til Norge (+)

mest lest