Den russiske ambassaden mener Norge driver politisk bestilt spionmani

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 25. oktober 2022 | 22:09

Tirsdags ble en mann i Tromsø pågrepet for å være mistenkt for å inneha falsk identitet, å drive spionasje og å være en trussel for norske interesser. Det får den russiske ambassaden i Norge til å reagere.

– Generelt sett, i det siste har spionmani vært aktivt fremmet i Norge. Det nevnes i denne sammenheng russiske fiskefartøyer, russiske forskningsskip, droneflyvninger, fotografering og liknende, skriver den russiske ambassade til Dagbladet, og følger opp med:

– Det gjelder helt forskjellige saker, men de har et felles emne: alt det russiske – enten det er offentlige etater, private selskaper eller enkeltpersoner – er mistenksomt og lukter spionasje. Det at forskjellige saker kommer som på løpende bånd er uten tvil ikke tilfeldig. Alt dette er politisk bestilt.

Ambassaden hevder å ikke være klar over hvem og hva saken handler om.

Mannen som ble pågrepet tirsdag skal ha kommet til Norge i forbindelse med et forskeroppdrag ved UiT, og skal ifølge PST være en russisk borger som jobber for russiske myndigheter.

– Vi har bedt om at en brasiliansk forsker ved Universitetet i Tromsø Norges arktiske universitet blir utvist fra Norge fordi vi mener han representerer en trussel mot grunnleggende nasjonale interesser, sier assisterende PST-sjef Hedvig Moe til NRK.

En PST-etterforskning fra 2020 viste at e-posten til flere nordområde-forskere ved UiT ble hacket. Nå frykter PST at den angivelige russiske borgeren skal ha tilegnet seg et nettverk og informasjon om Norges politikk i nordområdene.

Mistenkt russisk spion arrestert: Hadde dekkidentitet

mest lest