Den internasjonale domstolen åpner folkemordssak mot Israel

Avatar photo
Publisert 26. januar 2024 | 15:06

FN-domstolen (ICJ) sier at den vil behandle Sør-Afrikas folkemordsak mot Israel, og ber Israel innføre hastetiltak i sin krigføring i Gaza.

Israel har krevd at saken som Sør-Afrika har anlagt, blir avvist av domstolen. Men det tar ICJ ikke til følge, opplyser Joan Donoghue, president av Den internasjonale domstolen.

– Retten er klar over omfanget av den menneskelige tragedien, og er dypt bekymret over tap av liv i Gaza, sier Donoghue.

ICJ ber også Israel innføre hastetiltak i sin krigføring i Gaza. Overordnet innebærer tiltakene at:

  • Israel må gjøre alt de kan i sin makt for å hindre folkemord.
  • Israel må sørge for at deres militære ikke begår folkemordsforbrytelser.
  • Israel må innføre tiltak for å forbedre den humanitære situasjonen.

Kan ta flere år

Det kan ta domstolen flere år å komme frem til en konklusjon om det faktisk foregår et folkemord i Gaza, ifølge folkerettsforsker og professor Geir Ulfstein.

Derfor ser ICJ det som nødvendig med foreløpige tiltak for å hindre at situasjonen blir verre.

– Det er derfor veldig viktig hva domstolen kommer frem til fredag, sier Ulfstein til NRK.

Han legger til at ICJ står fritt til å mene om det er grunnlag for å innføre umiddelbare tiltak og eventuelt hva disse skal gå ut på, selv om det er Sør-Afrika som har klaget inn Israel til FN-domstolen.

Kan få store konsekvenser

Fredagens avgjørelse er ikke en dom, men en beslutning om å ta opp folkemord-anklagene i domstolen.

Det betyr at Israel kan bli dømt for folkemord for sine handlinger i Gaza. Men det kan ta flere år før vi får domstolens svar på det, ifølge jurist og ekspert på folkerett Cecile Hellestveit.

Men selv om det foreløpig ikke ligger en endelig dom på bordet, kan bare det at saken tas opp i retten, få store konsekvenser for Israel.

– Dersom Israel ikke gjør det domstolen har pålagt, vil det bli med i domstolens vurdering om hvorvidt Israel har folkemordhensikt. Alle land som er ratifiserende parter av Folkemordkonvensjonen, har plikt til å hindre folkemord og ikke medvirke til dette. Da er det mange land som må begynne å se på om samarbeidet deres kan medvirke til folkemord, sier Hellestveit til VG.

Det kan også få betydninger for Israels samarbeid med andre land. Hellestveit trekker frem USA, en av Israels nærmeste allierte, som et eksempel.

– USA selger i dag våpen til Israel. Det kommer på langt nær til å bli så enkelt som før, for å si det forsiktig, sier juristen til avisen.

Ingen av partene kan anke avgjørelsen, ifølge Hellestveit.

– Verden er blitt snudd på hodet

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har tidligere reagert med vantro på anklagene om at landet hans begår folkemord.

– Vi kjemper mot terrorister, og vi kjemper mot løgner, sa Netanyahu 11. januar etter starten på rettsmøtene i Den internasjonale domstolen.

– Verden er blitt snudd på hodet. Israel beskyldes for folkemord når landet kjemper mot folkemord.

Netanyahu viser til terrorangrepet av væpnede palestinere mot israelske sivile 7. oktober.

– De slaktet, de voldtok, de brente, de lemlestet og halshogde, sier statsministeren.

mest lest