Forskning kobler miljøaktivisme til narsissisme

Avatar photo
Publisert 26. januar 2024 | 15:51

Ny forskning fra Tyskland finner en sammenheng mellom miljøaktivisme og trekk fra «den mørke triaden» og venstrevridd autoritet.

Begrepet «Den mørke triaden» stammer fra personlighetspsykologien, og refererer til en trio av negative personlighetstrekk: Narsissisme, machiavellisme og psykopati.

De som har trekk fra den mørke triaden har en generell tendens til å sette sine personlige mål og interesser over alt og alle, ifølge Business Insider.

Den nye forskningen tar for seg 839 yrkesaktive i Tyskland, og konkluderer med at det finnes en sammenheng mellom miljøaktivisme, trekk fra den mørke triaden og venstrevridd autoritet. Sistnevnte defineres av blant annet anti-hierarkisk aggresjon, antikonvensjonalisme og sensur ovenfra og ned.

Les også: Dom har falt: SIAN-medlemmer får erstatning

Den intellektuelle tungvekteren Jordan Peterson har delt forskningen på det sosiale mediet X.

I kommentarfeltet skriver en av Petersons følgere at han en gang jobbet i en miljøorganisasjon, og at han mener han kan bekrefte funnene:

– Det som imidlertid er interessant, er at ikke alle er slik fra starten. Men over tid blir de korrupte på grunn av de umoralske ideologiene de fremmer, skriver vedkommende.

En annen person opplever miljøaktivisme som mer kyndige til å fremstå som gode enn de er til å faktiske gjøre ting som er bra for planeten.

– Jeg kom frem til denne konklusjonen for mange år siden ved å observere oppførselen til disse aktivistene. Engasjementet deres handler aldri om effektiviteten av deres handlinger. Der er alltid en skjult egoisme i bakgrunnen. De engasjerer seg voldsomt for ideer som avler en eller annen personlig gevinst, skriver personen.

mest lest