Betydelig økning i russisk jamming mot Norge

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 26. februar 2024 | 06:08

Etter Russlands invasjon av Ukraina i 2022 har norske flygere som opererer over Finnmark observert en betydelig økning i GPS-forstyrrelser fra Russland.

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) registrerer antall dager der piloter rapporterer om GPS-forstyrrelser fra Russland.

I 2019 ble det registrert jamming i løpet av seks dager. Nå opplever norske frekvenser daglig forstyrrelser i luftrommet fra nabolandet i øst, skriver Dagens Næringsliv.

– Bare hittil i år til og med 22. februar er det registrert forstyrrelser i 44 dager i luftrommet i Finnmark, opplyser Nicolai Gerrard, senior ingeniør i Nkom til avisen.

I 2023 rapporterte piloter om 48 ganger flere jamming-hendelser over Finnmark sammenlignet med 2019, ifølge en rapport utarbeidet av Nkom, som ble sendt til søsterorganisasjonen i Litauen.

Jamming i luftrommet forekommer primært i den nordligste delen av Finnmark.

– Fenomenet henger sammen med den russiske krigføringen i Ukraina og forholdene til landene rundt. Gps brukes i flere presisjonsvåpen, deriblant Himars-missiler som Ukraina har fått fra USA. Disse rakettene styres med gps og kan treffe mål eksakt på meteren, sier hovedlærer ved Krigsskolen, Palle Ydstebø til DN.

mest lest