Har du ytringsfrihet om du blir kastet stein på når du ytrer deg?

Sebastian Andersen og Mikkel Sibe
Medlemmer i Fremskrittspartiets Ungdom
Publisert 26. mai 2024 | 15:51

Dette er et eksternt innlegg som gir uttrykk for skribentenes meninger.

Store norske leksikon definerer ytringsfrihet som » friheten alle mennesker har til å gi utrykk for det de mener og ønsker å si noe om». I Norge står ytringsfriheten sterkt. Eller, så lenge du ikke har feil meninger ihvertfall.

La meg starte med å si en ting; jeg tørr og tro at alle mennesker kan stå sammen om at krigen på Gazastripen må ta slutt. At vi må gjøre alt vi kan for å hjelpe menneskene som lever der, og at alle fortjener å leve trygge og gode liv.

Men så er det nemlig sånn, at man i et demokrati som Norge har ytringsfrihet som en grunnleggende rettighet. Denne skal gjelde alle borgere, uavhengig av deres synspunkter. Alikevel har det vært tilfeller der personer med pro-israelske meninger føler seg marginalisert, har blitt trakassert, sensurert eller opplevd fysisk eller psykisk vold. Jeg mener at vi ikke kan nekte Israel-venner retten til å ytre seg, da dette strider mot de grunnleggende prinsippene om ytringsfrihet og demokrati.

Når MIFF ikke kan samles i en park uten å bli kastet stein på. Når man ikke kan ha et israel-flagg uten å bli banket opp. Da mener jeg det er noe som skurrer i det norske demokratiet. Det Norske demokratiet handler om lik rett til å ytre seg og like muligheter til å delta i den samfunnsdebatten.

Spørsmålet blir derimot om i hvor stor grad vi egentlig har ytringsfrihet, når ene siden av mynten uhemmet mener at det kun er en selv som har rett, og ikke klarer å ta innover seg andres meninger uten å gå til motangrep. Dette gjelder selvfølgelig ikke alle, og mange støtter ytringsfriheten. Enkelte derimot må klare å innrette seg med at også andre har en mening.

Det skal dog sies, at det er forståelig at det også i et demokrati må finnes grenser, nettopp for å beskytte mot hatefulle og diskriminerende ytringer som oppfordrer til vold. Derimot pro-israelske ytringer som utrykkes på en saklig og fredelig måte, mener jeg at klart faller innenfor de rammer som finnes av legitim ytringsfrihet. Det bør være sterkt uakseptabelt å sensurere slike stemmer på grunn av politisk uenighet.

Lenge leve ytringsfriheten, eller det som er igjen av den.

mest lest