FN-sjefen med bekmørkt klimaforslag

Avatar photo
John M. Johansen
Journalist
Publisert 26. september 2022 | 07:08

FNs generalsekretær António Guterres holdt åpningstale under FNs høynivåuke i New York.

Der kom han med beskjed om at en global misnøye var i anmarsj, og viste blant annet til en pågående levekostnadskrise, økende forskjeller, synkende tillit og at planeten brenner.

Videre kom FN-sjefen med en sterk anmodning til industriland om å skattlegge fortjenesten som fossile brensel-selskaper nyter under dagens geopolitiske situasjon, skriver Nettavisen.

Guterres fremmer altså et forslag om å innføre overskuddsskatt på fossile selskaper og omdirigere overskuddsmidlene til sårbare land som rammes av klimaendringer.

– I dag ber jeg alle utviklede land om å skattlegge ekstra overskudd i fossile selskaper, sa Guterres i talen.

Les også: Senterpartiet målt til laveste snitt på 6 år

Guterres understrekte i talen at forurenserne må betale og kompensere for skadene som forårsakes av blant annet hetebølger, flom og tørke.

Guterres sa videre at «overskuddsskatten» også bør innrettes mot hele infrastrukturen rundt fossile selskaper.

– Dette inkluderer banker, privat kapital, kapitalforvaltere og andre finansinstitusjoner som fortsetter å investere og støtte karbon-forurensning, sa generalsekretæren.

Guterres fortalte hvor ille han synes oljeselskaper og lignende bedrifter er som profitterer på noe som han mener er ødeleggende for alle.

– Det inkluderer også det massive PR-maskineriet som henter inn milliarder på å skjerme fossilt brensel-industrien fra ettersyn. Akkurat som de gjorde for tobakksindustrien for flere tiår siden, sprer lobbyister og spinndoktorer skadelig desinformasjon, sa han.

Statssekretær Erlend Grimstad (Sp) forteller hva han synes om forslaget.

– Finansdepartementet er kjent med diskusjonene som pågår. I henhold til petroleumsskatteloven beskattes grunnrenten knyttet til utvinning av petroleum i dag med en særskilt effektiv skattesats på 56 prosent, noe som gir en samlet marginalskattesats på 78 prosent, sier han.

Norsk investor savner ydmykhet fra politikere

 

mest lest