Sverigedemokraterna holder valgløfte – får kritikk for sitt valg av andre visepresident til riksdagen

Avatar photo
John M. Johansen
Journalist
Publisert 26. september 2022 | 09:26

Julia Kronlid (SD) ble søndag nominert til andre visepresident i den svenske riksdagen.

Det finnes tre visepresidenter i riksdagen, og sammen med presidenten så utgjør de presidium.

Sverigedemokraterna velger altså reell makt i stedet for den seremonielle stillingen som president i riksdagen, skriver Aftonbladet.

Andreas Norlén (M) fortsetter dermed i fire år til.

Den politiske kommentatoren Lena Mellin er overrasket, men innrømmer at SD har valgt rett.

Partiet har fulgt opp ett av sine valgløfter om å søke posisjoner hvor man kan få satt politikk ut i livet i stedet for pomp og prakt.

I forhandlingene mellom de fire partiene ville SD lett ha fått presidentposten om de hadde ønsket. Slik er styrkeforholdet.

Men SD har altså valgt å heller få ordførere eller vise-ordførere til halvparten av riksdagens komiteer, inklusive EU-nemda.

Les også: Høyresiden med overlegen seier i det italienske valget

Riksdagens komiteer fungerer som en arbeidsgruppe for regjeringens forslag. Her spiller ordføreren og vise-ordføreren en viktig rolle.

Hvis disse tilhører regjeringspartiene, så skal de se til at regjeringens forslag blir satt ut i praksis i så høy grad som mulig.

Men Kronlid er altså nominert som andre visepresident, og det vekker reaksjoner.

Venstreleder Nooshi Dadgostar mener Kronlids kamp mot abortretten ikke gir tillit til en slik stilling.

– En Sverigedemokrat som lenge har arbeidet for å begrense abortretten, er feil person som andre visepresident i riksdagen, skriver Dadgostar.

Kronlid selv svarer at hun kun har forholdt seg til den gamle partilinjen på uke 12, og etter at det ble endret så har hun ikke hatt noen holdning som er annerledes enn den svenske abortloven.

Socialdemokraternas Annika Strandhäll er imidlertid enda mer kritisk.

– Kronlid har lagt frem over 50 kritiske innlegg til abort i riksdagen, vil innføre en lov som tilsier at leger kan nekte å utføre abort, og hun mener at evolusjonsteorien skal forklares kun som en teori i skolen, sier hun.

Dette mener Kronlid bare er tøv.

– Det med evolusjonsteorien vil jeg ikke kommentere. Det kom opp i et veldig personlig intervju, og er uvesentlig. Jeg synes det er trist å få slik kritikk, da jeg er for likestilling og vil jobbe med likestillingsspørsmål i riksdagen, avslutter hun.

En homofil manns bekjennelser

 

 

mest lest