Paludan-hjelper har jobbet for russisk propaganda-avis

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 27. januar 2023 | 10:53

En svensk journalist som betalte Rasmus Paludans protestavgift, har samarbeidet med Russlands statseide Ruptly-kanal, skriver avisen Helsingin Sanomat.

Journalisten forteller at samarbeidet ble avsluttet i 2014.

Paludan sa tirsdag til den svenske avisen Dagens Nyheter at det ikke var hans idé å brenne Koranen i Sverige. Han hevder at forslaget om å reise til Sverige og brenne muslimenes hellige bok kom fra Frick og en journalist som jobber for de høyreekstreme mediene Exakt24.

– Fra en av dem, sier Paludan til Dagens Nyheter.

– Det var deres idé å brenne Koranen foran den tyrkiske ambassaden, la han til.

Ifølge Paludan fikk han også bistand fra Frick i betalingen som kreves for å behandle søknaden om protesttillatelse fra politiet. Frick bekreftet overfor Dagens Nyheter at han hadde betalt den avgiften.

Frick forteller imidlertid tabloidavisen Expressen at han ikke visste på forhånd at Paludan skulle brenne Koranen. Ifølge Frick prøvde han å «antyde» at i stedet for å brenne Koranen, kunne Paludan gjøre noe annet.

– Personlig vil jeg ikke oppfordre noen til å brenne religiøse skrifter eller gjøre det selv, sier Frick til Expressen.

Ifølge ham ønsket han å gi sin støtte «mot Tyrkia, ikke for å irritere muslimer».

Paludan, som er motstander av islam, er nettopp kjent for å brenne Koranen.

Chang Frick (39) er sjefredaktør for nettpublikasjonen Nyheter Idag. I tillegg jobber han som programleder for Sverigedemokraternas nettkanal Riks.

Sverigedemokraterna har sagt at partiet ikke har noe med Paludan-demonstrasjonen å gjøre. Sverigedemokraterna er regjeringens største støtteparti, og partiets koblinger til Frick har nå skapt gnisninger i regjeringen, ifølge DNs kilder.

Frick har også jobbet for et datterselskap av den russiske propagandakanalen Russia Today som frilansjournalist. I en tekst publisert på sidene i hans eget magasin i 2014, sier Frick følgende:

– Jeg er også en stringer (en freelancer som jobber jevnlig for et nyhetsmedium) fra Ruptly, et datterselskap av RT. Vi kjøper også videoklipp fra dem. Du kan si at vi jobber litt sammen.

Frick har påpekt at han ikke jobbet for RT, men solgte videoer til media som frilansjournalist, akkurat som han har solgt til svenske medier.

Det latvisk-baserte uavhengige russiske mediet The Insider publiserte et intervju med Frick tirsdag kveld.

I den bekrefter Frick at han betalte Paludan-protestavgiften.

The Insider rapporterer at Frick har gjort flere turer til Moskva tidligere, og han har vært involvert i russiske propagandamedieprogrammer. Frick nekter for å ha jobbet under Moskvas veiledning.

I et intervju sier Frick at han ikke har jobbet med RT siden 2014, og ikke har støttet russiske operasjoner siden 2014. Han sier nå at han hjelper ukrainske flyktninger, jobber med ukrainere og samler inn penger til dem.

Frick har også benektet sine Russland-forbindelser tidligere. Han dukket opp i en artikkel i The New York Times i 2019 der han fortalte om sin russiske kjæreste og det faktum at hun har blitt fengslet i Sverige som russisk spion.

– Her er min virkelige sjef. Det er Putin, spøkte han, ifølge avisen.

I historien sier Frick at han som journalist skriver om «problemene forårsaket av innvandrere». Han sa at han ikke ville akseptere ordre fra Sverigedemokraterna eller Kreml, selv om hans rapportering falt i smak.

Etter at historien ble publisert, tok Frick til Twitter for å anklage The New York Times for feilaktig fremstilling. I sin tweet sier Frick at han aldri har jobbet for RT, som magasinet hevdet, men RT har vært kunde av Frick.

Frick kommenterte også brenningen av Koranen i svenske SVT-nyheter tirsdag kveld. Han tror ikke at han har bidratt til å ødelegge Sveriges NATO-sjanser.

– Hvis jeg ødelegger søknaden ved å betale et forvaltningsgebyr på 320 kroner, så har søknaden absolutt stått på skikkelig vaklende grunn, sier han.

Paludan: – Jeg skal brenne en koran hver fredag til Sverige slippes inn i Nato

mest lest