Det politiske kaoset i Israel fortsetter: Presidenten krever at rettsreformen stanses

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 27. mars 2023 | 08:08

Israels president går ut mot regjeringens rettsreform.

Mandag morgen, dagen etter massive demonstrasjoner over hele Israel, skriver den israelske presidenten, Isaac Herzog på Twitter, at regjeringen må umiddelbart stanse prosessen rundt den kontroversielle rettsreformen.

– Av hensyn til enheten med Israel, av hensyn til det ansvar som kreves, oppfordrer jeg dere til å stoppe lovgivningsprosessen umiddelbart, skriver han.

I en ny melding skriver han:

– Dyp bekymring omgir hele nasjonen. Sikkerhet, økonomien og samfunn er alle truet. Øynene til alle av Israels befolkning er på dere. Øynene til hele det jødiske folk er på dere. Øynene til hele verden er på dere.

Deler av rettsreformen, til statsminister Benjamin Netanyahu, er ventet å stemmes over i nasjonalforsamlingen mandag.

Forslagene vil føre til at ministrene har mer kontroll over utnevnelsene av dommere, inkludert i Høyesterett, samtidig som det reduserer organets mulighet til å nedlegge veto mot lovgivning eller styre mot regjeringen.

Kilder i Netanyahus eget parti, Likud, sier ifølge TV 2 at Netanyahu vil kunngjøre en stans av rettsreformen.

– Netanyhau er ventet å kunngjøre at han stanser rettsreformen, sier politikere i Likud, skriver Axios-korrespondent Barak Ravid på Twitter.

Titusenvis av demonstranter møtte opp søndag kveld, blokkerte Tel Avivs hovedvei og brøt barrikader nær Netanyahus hjem i Jerusalem.

Demonstrasjoner fant også sted i Beersheba og Haifa.

Folk har tatt til gatene de siste 13 ukene for å protestere mot rettsplanen i de største demonstrasjonene i landets 75-årige historie.

Massive demonstrasjoner i Israel: Netanyahu sparket forsvarsministeren

mest lest