Mehl møter svensk kollega: – Vi trenger sterke tiltak mot gjengene

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 27. september 2023 | 11:40

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) skal onsdag formiddag møte sin svenske kollega, Gunnar Strömmer (M), for å snakke om voldsbølgen i Sverige og dele erfaringer.

– Det er viktig for Norge og Sverige å samarbeide. Det er en alvorlig situasjon vi opplever i Sverige. I Norge har vi ikke samme situasjon, men det gjelder å forebygge, sier hun til VG før hun møter den svenske justisministeren.

– Er du bekymret for at voldsbølgen vi ser i Sverige skal spre seg til Norge?, spør VG.

– Vi er bekymret for utviklingen, som Sverige gjør sterke tiltak for å slå ned på. Vi må forebygge en utvikling som går i den retningen vi har sett. Derfor mener vi at vi trenger sterke tiltak mot gjengene, og at vi kan stoppe tilgangen de har på penger og våpen, sier Mehl til avisen.

Justisministeren sier til NRK at Norge og Sverige er heldigvis på forskjellige steder når det gjelder kriminalitet.

– Vi har hatt en annen innvandrings- og bosettingspolitikk. Samtidig ser vi nå en økning av for eksempel narkotikasmugling til Norge, med de konsekvensene det har med seg. Så vi må fortsette å være våkne, slå ned på organisert kriminalitet og drive effektiv forebygging blant unge, sier Emilie Enger Mehl til kanalen.

Kripos advarer
 – Det vi ser som skjer i Sverige kan komme til Norge om vi ikke tar trusselen på alvor. I Norge har vi god kontroll på situasjonen og det kriminelle nettverket, men trusselen fra organisert kriminalitet krever at norsk politi må følge med – og kontinuerlig forebygger og etterforsker, sier avsnittsleder Trond Bruen Olsen i Kripos i en uttalelse til VG.

mest lest