Myndighetene i Transnistria ber Russland om beskyttelse

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 28. februar 2024 | 18:42

Myndighetene i den separatistiske regionen Transnistria i Moldova har gått ut med en offisiell oppfordring til Russlands autoritære leder, Vladimir Putin, om å motta beskyttelse for å stå imot det de hevder er moldovsk press.

 «Vi appellerer til det russiske føderasjonsrådet og statsdumaen om å iverksette tiltak for å beskytte Transnistria mot det økende presset fra Moldova», står det i vedtaket som ble godkjent av flere transnistriske representanter i hovedstaden Tiraspol.

 Vedtaket åpner imidlertid ikke opp for noen forespørsel om å innlemme Transnistria som en del av Russland. En opposisjonspolitiker fra Transnistria uttrykte nylig en antakelse om at myndighetene der kunne vurdere en slik handling, ifølge Politico.

Ifølge vedtaket lever det 220 000 russere i Transnistria.

Senere på onsdagen responderte Russlands utenriksdepartement på forespørselen fra Transnistrias myndigheter.

«Å beskytte interessene til folket i Transnistria, våre landsmenn, er en av våre prioriteringer»» rapporterte russiske statlige mediebyråer fra landets utenriksdepartement. 

Transnistria, som befinner seg langs grensen mellom Moldova og Ukraina, har siden tidlig på 1990-tallet operert som en uoffisiell, ikke-godkjent stat under russisk innflytelse. Området er hjem til en befolkning bestående av moldovere, ukrainere og russere.

Moldova har konsekvent avvist påstander om at de utøver press mot Transnistria. Chișinău har rettet beskyldninger mot Russland for å forsøke å skape ustabilitet i landet gjennom sin innblanding i Transnistria.

Nylig iverksatte EU tiltak mot forskjellige individer fra Transnistria for å motvirke destabiliseringen av Moldova, ifølge Balkan Insight.

Til høsten er det planlagt et presidentvalg i Moldova, og Moskva, som ikke er fornøyd med den nåværende presidenten Maia Sandu som er for Europa, prøver å påvirke resultatet. 

Det befinner seg 6000 russiske soldater i Transnistria.

mest lest