Mener regjeringen svekker kronen: Milliardene renner ut fra Norge

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 28. mars 2023 | 02:43

Utenlandske investorer frykter for politisk risiko, ifølge Høyre-politiker Jon Gunnar Pedersen.

SSB-tall viser at milliardene renner ut.

– Jeg har selv vært overrasket over hvor sterkt dette kom opp blant utenlandske investorer, sier Jon Gunnar Pedersen til NRK.

Flere Høyre-politikere peke på at Støre-regjeringen er uforutsigbar i skattepolitikken, og skaper politisk risiko.

Han utelukker ikke at investorer som Øystein Stray Spetalen har rett i at kronen blir svekket av politisk risiko.

– Jeg tror det er riktig. Vi ser i dag at det eneste utlendinger stort sett trenger norske kroner til, er å betale oljeskatter. De trenger ikke norske kroner for å investere i norske bedrifter. Det vil over tid svekke kronen om det fortsetter, sier Pedersen.

De siste ti årene har kronen tapt verdi mot de fleste valutaer. Amerikanske dollar har gått fra å koste 5–6 kroner i 2013 til 10–11 kroner i dag, mens euro kostet 7–8 kroner og ligger i dag på 11–12 kroner.

Statssekretær Erlend Trygve Grimstad (Sp) i Finansdepartementet, forteller til NRK, at han mener Jon Gunnar Pedersens påstand om at uforutsigbarhet om skattepolitikken har skapt politisk risiko og er en årsak til en svakere norsk krone, er ren synsing.

Regjeringen hevder at utlendingers eierskap i norske aksjer har vært stabil.

Men tall fra SSB viser at utlendinger solgte aksjer for 25,9 milliarder mer enn de kjøpte for i tredje og fjerde kvartal, ifølge nettokjøp-statistikken over noterte aksjer.

Aldri før har SSB registrert et så stort nettosalg av norske aksjer blant utlendinger.

Les også: Prisveksten har spist opp alle lønnstillegg

Dersom utenlandske investeringer i Norge hadde vært stabile, skulle tallet vist null, og ikke 25,9 milliarder, ifølge SSB.

– Vi ser blant investorer som har investert i Norge lenge at de ikke vil bruke like mye tid på vårt marked lenger. For en Europa-investor utgjør Norge kanskje 2–3 prosent av porteføljen. Det betyr at du kan bruke 4–5 dager i året på å forstå selskapene og rammene rundt en investering her, sier Pedersen.

Men statssekretær Grimstad er uenig. Han peker på den svenske kronen, som også har blitt svekket de siste par årene.

– Der har det ikke vært noen vesentlige endringer i skattepolitikken i denne perioden selv om svekkelsen etter nyttår har vært noe mindre. Det svekker hypotesen om at skattepolitikken er årsaken til svakere kronekurs, sier Grimstad.

Høyre-leder Erna Solberg brukte landsmøtetalen til å fortelle at Høyre må gjenvinne tilliten til utenlandske investorer.

Hvem er disse politikerne våre – og hva vil de egentlig?

mest lest