Regjeringen vil forby søskenbarnekteskap: – Hadde det vært en helserisiko, hadde det stått i Koranen

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 28. september 2023 | 22:18

Hvert fjerde ekteskap mellom pakistanere i Norge er mellom søskenbarn. Nå vil regjeringen gjøre det forbudt og har sendt et forslag om å endre ekteskapsloven ut på høring. Fristen gikk ut i går.

Endringen som foreslås går på å innføre forbud mot at søskenbarn (kusine og fetter) inngår ekteskap med hverandre. I tilfeller hvor én eller begge søskenbarn har tilknytning til Norge, og de inngår ekteskap i et annet land, foreslås det at ekteskapet inngått etter utenlandsk rett, ikke skal anerkjennes her i landet.

Det foreslås også å innføre forbud mot ekteskap mellom tante eller onkel og nevø eller niese, som i biologisk forstand er et nærere slektskap enn søskenbarn. «Det foreslås en dispensasjonsadgang som kan benyttes dersom sterke grunner taler for det,» heter det i forslaget.

Medisinske avveininger ligger bak. Hvis en fetter og en kusine får barn, øker risikoen for spedbarnsdød og medfødte misdannelser, mener FHI.

Årlig fødes det rundt 400 barn i Norge av foreldre som er søskenbarn. FHI har studert helsekonsekvensene av slike ekteskap. Aftenposten gjengir følgende hovedpunkter:

  • Dødfødsel skjer rundt 1,3 ganger så ofte når foreldrene er søskenbarn.
  • Spedbarnsdød skjer rundt 2,4 ganger så ofte.
  • Medfødte misdannelser eller sykdommer ved fødselen diagnostiseres rundt 1,7 ganger så ofte. Det kan for eksempel være leppe- og ganespalte, ryggmargsbrokk eller misdannelser i hjertet.

Ut fra dette har FHI regnet seg frem til at nært slektskap mellom foreldrene fører til nærmere ti ekstra tilfeller av dødfødsel og spedbarnsdød hvert år. FHI mener barn av søskenbarn til enhver tid har 75 prosent gjennomsnittlig høyere sannsynlighet for å dø sammenlignet med barn av foreldre som ikke er i nær slekt.

Men en som selv er gift med sin kusine, er ikke overbevist. Aftenposten har snakket med «Asim» (37) som er selvsending næringsdrivende i Oslo og har bakgrunn fra Pakistan. Han gift med kusinen sin. Sammen har de seks friske barn, kan vi lese.

– De hopper og spretter rundt her, forteller han «Asim» ønsker å være anonym.

– Hadde det vært helserisiko forbundet med søskenbarnekteskap, hadde det stått i Koranen. I løpet av 1500 år har ingenting i den boken vist seg å være feil, mener han.

Seksbarnsfaren mener pakistanere er lite opptatt av noen helsefare.

– Det er mye som er farlig, som ikke er forbudt. Skulle vi lagt helserisikoen til grunn, burde vi jo forby rusmidler, påpeker «Asim».

Og han får støtte også av enkelte fagfolk. Tidligere overlege og professor i klinisk genetikk, Arvid Heiberg, professor i medisin Farrukh Abbas Chaudhry, som professor i medisin og Torunn Arntsen Sajjad, medisinsk antropolog og tidligere forsker ved UiO og Oslo universitetssykehus har sendt inn et felles høringssvar.

De mener lovforslaget er dårlig begrunnet, og at selv om risikoen for dødfødsel, spedbarnsdød og medfødte misdannelser øker noe, mener at tallene så lave at dette ikke er noe folkehelseproblem. 

FHI derimot er klare på sin anbefaling.

– Det å få barn med en i nær slekt, øker risikoen for enkelte former for arvelige sykdommer, sier seniorforsker Ragnhild Ørstavik i FHI.

Også blant innvandrere fra Marokko, Irak, Somalia, Iran, Tyrkia, Afghanistan og Sri Lanka er søskenbarnekteskap ganske vanlig.

Fakta:

  • I Nord-Afrika, Midtøsten, Vest-Asia og Sør-India er mellom 20 og 50 prosent av alle ekteskap inngifte.
  • I Sør-Amerika, Nord-India og Sentral-Asia ligger andelen på 1–10 prosent.
  • Over halvparten av verdens befolkning lever altså i områder der inngifte er vanlig.

Det har kommet inn 20 høringssvar.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

mest lest